Tom yam gung (thai csípős-savanyú rákleves)

Tom yam gung (thai csípős-savanyú rákleves) recept
Hozzávalók
•  10 db közepes nyers garnéla
•  galangal gyökér
•  gyömbér
•  krachai
•  citromfű
•  citromlevél
•  piros chili
•  laska gomba
•  lime
•  koriander
•  thai bazsalikom
•  vietnami menta

Elkészítés módja

1. A garnélafarkakat meg kell hámozni és a rákhéjakat olajon kb. két percig pirítani kell.

2. A megpucolt farkakat egy evőkanálnyi só és cukor keverékével hideg vízbe kell úgy 20 percre tenni.

3. Ettől finom ízek szabadulnak fel és roppanós lesz. Ezt a módszert alkalmazza a sous vid tecnológia is.

4. Közben a megpirított rákhéjat felöntjük vízzel és kb. 20 percig főzzük.

5. Félidőben, hozzáteszünk egy darab galangal gyökeret, gyömbért és a krachait. Nem tévedés, sima gyömbér és kínai gyömbér is kerül bele.

6. Úgy két citromfű fehér részét feldaraboljuk és a levesbe dobjuk, néhány citromlevéllel és piros chilivel együtt.

7. Majd hozzátesszük a laskagombát is. Mindezt azoknak, akik szeretik a még intenzívebb ízeket akár mozsárban is pépesíthetik.

8. A tányér aljára tesszük a főtt rizstésztát. Ez nem szükséges a leveshez, azért teszem bele, mert ettől tartalmasabb és főfogásként is elegendő.

9. Ha nem főzzük a rákot és a gombát, akkor a tésztára tesszük ezeket az összetevőket is, majd rámerjük a levest.

10. A végén megszórjuk bőségesen korianderlevéllel, valamivel kevesebb thai bazsalikommal és lehetőleg vietnami mentával. Ez jóval enyhébb, mint az általunk ismert változatok. Ha nincs ilyenünk, akkor is tegyünk bele mentát, csak ne sokat.

11. A levesbe limelevet kell facsarni.

Érdemes egy szelet lime-ot a tányér mellé tenni, ha valaki savanykásabban szereti.

Tom yam gung (thai csípős-savanyú rákleves) recepthez fűződő történet, jótanács

Függően attól ki mennyire átfőve szereti a rákot, vagy a tányér aljába kell helyezni és a tűzforró levessel nyakon önteni, vagy pillanatokig a még forrásban lévő levesben főzni. A rák mellé kell még egy kis laskagomba, netán champion, ha laska nincs. A távol-keletiek szeretik a forrázott dolgokat. Igazuk is van. Ilyenkor hihetetlenül szaftos és puha marad a rák. A friss laskagombát elég a tányérba tenni és a forró levessel egyszerűen leforrázni, szárított gomba esetén a pár másodperces főzést ajánlom.

A leírásban szereplő Tom yam gung (thai csípős-savanyú rákleves) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.