Tejszínes, zöldséges csigaragu sajttal sütve

Tejszínes, zöldséges csigaragu sajttal sütve recept
Hozzávalók
•  1-1 nagyobb de zsenge sárgarépa és petrezselyemgyökér
•  20 dkg csiperkegomba
•  2-3 evőkanál olaj vagy 4-5 dkg vaj
•  kb.30 db főtt éti csiga
•  3 dl főzőtejszín
•  kb.1 kiskanál étkezési keményítő
•  0.5 dl zamatos fehérbor
•  pár csepp konyak
• 
•  őrölt fehér bors
•  1-2 tojássárgája
•  5-6 dkg reszelt kemény sajt
a tálaláshoz:
•  zsemle- vagy kifliszeletek (lehet baguette is)

Elkészítés módja

1. A zöldségeket megtisztítjuk. A kétféle répát 2-3 milliméter vastagon félfőre (félkarikákra) vágjuk. A gombát vékony cikkekre vagy szeletekre aprítjuk.

2. Az olajat vagy a vajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a zöldséget rárakjuk. Keverve-rázogatva pár perc alatt félpuhára pároljuk, közben, hogy oda ne kapjon, pár evőkanál vizet is önthetünk alá. A gombát hozzáadjuk, együtt pirítjuk további 4-5 percig, majd rárakjuk a csigát is.

3. A keményítőt először egy kevés hideg vízzel majd a tejszínnel simára keverjük, a zöldséges csigához öntjük. Kevergetve pár percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. (Igazából elég lenne keményítő nélkül csak tejszínt önteni a raguba, ám ennek minősége változó, az egyik sűrűbb, a másik hígabb, a harmadik kicsapódhat; ezért kell bele a keményítő.)

A borral és pár csepp konyakkal ízesítjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. A tűzről levéve a tojássárgájával gazdagítjuk.

4. Négy kisebb, egyszemélyes tűzálló tálkában elosztjuk a csigaragut, és tetejükre reszelt sajtot szórunk. Forró sütőbe vagy grillsütőbe toljuk pár percre, hogy a sajt ráolvadhasson. Pirított kifli- vagy baguette szeletekkel tálaljuk.

Tejszínes, zöldséges csigaragu sajttal sütve recepthez fűződő történet, jótanács

Az éti csiga előkészítése
Ételkészítésre a kertjeinkben „száguldozó” éti csiga alkalmas, a meztelen csiga vagy a lapos csiga nem! Az éti csigákat összegyűjtjük, és fedeles, de azért szellőző vödörbe zárva 3 napig éheztetjük. Ez azért kell, hogy kitisztuljanak. Ezután folyó vízzel egyenként alaposan megmossuk, és mindet forrásban lévő, enyhén sózott vízbe zúdítjuk. 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük. Ezután hústűvel vagy csigavillával a csigahúst a házából kiemeljük. A csigahús fekete részét magyar módi szerint levágjuk, így tisztítjuk meg a puhatestűt, ám a franciák azt mondják, pont ebben a fekete részben van a csiga íze, és nem a talpában. Ezért ők a fekete rész aljánál újjal megnyomják a csigahúst, így távozik a csigából a béltartalom, ellenben a fekete rész megmarad. Az így előkészített csigahúst azután váltott hideg vízben átöblítjük. Hogy leforrázzuk e még egyszer, ízlés dolga. Következhet a főzés, amire két változat is van. A hagyományos és egyben lassabb megoldás, amikor a csigahúst egy lábasba szórjuk, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi, fölforraljuk, keletkező habját leszedjük. Fehérborral ízesítjük, megsózzuk, egész borssal, fokhagymagerezdekkel, fölkarikázott vöröshagymával, szegfűszeggel, babérlevéllel és kakukkfűvel fűszerezzük. Belekarikázunk néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret, lefödjük, és a csigahúst kis lángon 2,5-3 óra alatt puhára főzzük. Célszerű megkóstolni, hogy jó-e, mert a csiga húsa komiszul kemény, nehezen puhul. Ha kész, leszűrve hűlni hagyjuk. A másik módszer lényegesen egyszerűbb és gyorsabb. Minden hozzávalót kuktába töltünk, és a csigahúst a forrástól számított 30-35 perc alatt puhára főzzük. A levében hűlni hagyjuk. A gyorsaság mellett az is előnye a kuktás főzésnek, hogy jobban benne maradnak az ízek a húsban. Amíg a csiga puhul, a csigaházakat mósószeres vagy szódabikarbónás vízben kifőzzük, fertőtlenítjük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, száradni hagyjuk. Az így megfőzött csigahússal azonnal készíthetünk ételeket, illetve kiporciózva — általában egy tucatot számítva fejenként — zacskóba rakva mélyhűthetjük is. Utóbbi esetben tüntessük föl a zacskón a készítés napját és a felhasználhatósági időt, ez utóbbi kb. szűk egy év.

A leírásban szereplő Tejszínes, zöldséges csigaragu sajttal sütve recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több kifli recept
Még több kifli recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.