Szerencsés malacpofák

Szerencsés malacpofák recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  5.2 dl tej
•  3.5 dkg élesztő
•  75-80 dkg finomliszt (a fele rétesliszt is lehet)
•  1 kiskanál só
•  15 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  15 dkg kristálycukor
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
•  1 tojás
a díszítéshez:
•  porcukor
•  42 szem mazsola

Elkészítés módja

1. Bő 1 deci tejet meglangyosítunk, az élesztőt belemorzsoljuk, és meleg helyen 15 percre félretesszük, hogy fölfuthasson. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk. Az olvasztott, de nem meleg vajat ráöntjük, a cukrot hozzáadjuk. Ráöntjük a fölfuttatott élesztőt is, majd a maradék meglangyosított tej nagyját hozzáöntve dagasztani kezdjük. Pár perc elteltével az összes tejet hozzáöntjük, és 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Közepesen kemény kalácstészta lesz belőle, amelyik elválik a tál falától. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük kb. 1 órán át, ezalatt nagyjából a duplájára nő.

2. Ez pontosan elég idő arra, hogy 21 cédulát — ennyi malacfej lesz a tésztából — papírból kivágjunk, és tréfás jókívánságokat rajzoljunk rá (lóherét, pólyást, kéményseprőt, pénzt stb.). Vigyázzunk, véletlen se használjunk mérgező tintájú tollat!

3. A megkelt tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 60 x 45 centis téglalappá nyújtjuk. Első körben 21 darab 9-10 centis kerek lapot szaggatunk belőle, amiket kivajazott, még jobb, ha sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Ezek lesznek a malacfejek. A lekenéshez való tojás egy kis tálba ütjük úgy, hogy a fehérjének kevesebb, mint a felét félretesszük a díszítéshez. A többit kissé fölverjük, a kerek tésztalapokat vékonyan lekenjük vele, és mindegyikre egy összehajtogatott kis szerencsecédulát rakunk, oda ahová majd az orra is kerül.

4. A maradék tésztából 4 centis korongokat szaggatunk, egyik oldalukat a kés fokával a felénél megnyomjuk, ezzel adva rajzolatot az orrnak, majd a nagyobb tésztakoronghoz tapasztjuk úgy, hogy a kis üzeneteket is eltakarja. Meglisztezett ujjal kijelöljük a szemek helyét.

5. A maradék tésztából kis darabokat szaggatunk, ebből megformáljuk a malacpofák füleit, és tojással a fejhez tapasztjuk. Mind a füleket, mind az orrokat tojással lekenjük. 20-25 percig pihentetjük, azután előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.

6. A félretett fél tojásfehérjét egy villával félig fölverjük, majd annyi — kb. 5 evőkanálnyi — porcukrot adunk hozzá, hogy sűrű massza legyen belőle, pont olyan, mint a mézeskalács díszítéséhez való máznak. Simacsöves habzsákba töltjük, és ezzel a cukormázzal rajzoljuk meg a malacfej szemeit. 1-1 szem mazsolát nyomunk bele, és készen is van.

Szerencsés malacpofák recepthez fűződő történet, jótanács

Akik semmilyen formában nem ehetnek tojást, a tésztát egy kevés cukros tejjel kenjék le sütés előtt, a díszítéshez, a szemhez pedig fehér csokoládét használjanak helyette.

A leírásban szereplő Szerencsés malacpofák recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.