Sajtkrémes fánk

Sajtkrémes fánk recept
Hozzávalók
•  az alaprecept szerint elkészített égetett tésztafánk
a tepsi kikenéséhez:
•  2 dkg zsír vagy vaj
a töltelékhez:
•  4 dl tej
•  10 dkg jól olvadó zsíros reszelt sajt
•  5 dkg vaj
•  2 evőkanál finomliszt
•  fél kiskanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fehér bors
•  20 dkg natúr krémsajt

Elkészítés módja

1. Az alaprecept szerint elkészítjük a tésztát, amiből majd feleakkora fánkokat sütünk, mint a képviselőfánkhoz, hogy egy-két harapással be lehessen majd kapni őket. Ehhez a tésztát sima csővel ellátott habzsákba töltjük, és kikent tepsire vagy sütőlapra diónyi gombócokat nyomunk belőle. Az alapreceptben megadott mennyiségből kb. 40 darab fánk lesz. Ezeket vizes kézzel egy kicsit megspricceljük, majd előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 ºC; légkeveréses sütőben 210 ºC) 4 percig sütjük. Ekkor a lángot mintegy 20 ºC-kal mérsékeljük, és a fánkokat így sütjük további 12 percig anélkül, hogy közben a sütő ajtaját kinyitnánk. Ezután a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk — például egy fakanállal kitámasztjuk —, és így szárítjuk a fánkokat további 15-20 percig. Ezután már kivehetjük a sütőből, had hűljenek ki.

2. Megfőzzük a sajtkrémet. A tejet fölforraljuk, a reszelt sajtot beleszórjuk, és kis lángon főzzük, míg a sajt elolvad benne. A vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, nehogy egy kicsit is megpiruljon. A sajtos tejet ráöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor teljesen kihűlt, hozzáadjuk a krémsajtot, és az egészet elektromos habverővel jó krémesre keverjük.

3. A sajtos masszát sima csővel ellátott habzsákba kanalazzuk, majd a cső hegyével alul egy kis lyukat ütünk a fánkba, és belenyomjuk a krémet. Már tálalhatjuk is.

Sajtkrémes fánk recepthez fűződő történet, jótanács

Fontos, hogy tényleg kisebb fánkokat süssünk, és azokat sem kell teljesen megtölteni a sajtkrémmel, mert az édes változatokkal ellentétben, ahol a sok édes krém a hangsúlyos, itt fontos a tészta és a töltelék harmonikusabb, kicsit egyenlőbb aránya. Sütés előtt a tészta tetejére egy kevés reszelt sajtot is szórhatunk.

A leírásban szereplő Sajtkrémes fánk recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (fánk receptek, fánk recept, krémes) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több fánk recept
Még több fánk recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.