Olasz citromkrémes torta

Olasz citromkrémes torta recept
Hozzávalók
A tésztához:
•  30 dkg liszt
•  1 evőkanál sütőpor
•  13 dkg cukor
•  15 dkg vaj
•  1 nagy tojás +1 sárgája
•  1 citrom héja
A töltelékhez:
•  5 db tojássárgája
•  10 dkg cukor
•  3 dkg liszt
•  6 dl teljes tej
•  1citrom leve+héja
•  1/2 vanília rúd húsa kikaparva
A díszítéshez:
•  8 dkg fenyőmag
•  porcukor

Elkészítés módja

Kezdjük a tésztával.

1. Keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a vajat meg a lisztet.

2. Dolgozzuk az ujjunkkal össze az egészet, amíg egy durva, omlós tésztát nem kapunk.

3. Adjuk hozzá az 1 tojást, meg az extra sárgáját, a reszelt citromot, és gyúrjuk újra össze, amíg a tészta jól össze nem áll. Amikor kész csomagoljuk be nejlon fóliába, és tegyük a hűtőbe 1 órára.

Közben főzzük meg a pudingot.

1. Egy közepes üvegtálban keverjük össze a tojássárgáját a fele cukorral.

2. Ezután lassan adjuk hozzá a lisztet. Öntsünk hozzá 6 dl tejet, és habverővel dolgozzuk simává a krémet, majd tegyük félre.

3. Öntsük a maradék tejet (kb fél liter) egy másik lábosba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a citromhéjat, és a rúdból kikapart vaníliamagokat.

4. Tegyük fel főni a platnira (alacsony hőmérsékleten). Amikor a puding egyet rottyan, vegyük le a tűzről, vegyük ki belőle a citromhéjat, dobjuk ki és öntsük a másik, még forró tejet hozzá vékony sugárban, állandóan keverve.

5. Helyezzük vissza a pudingot a tűzre, és állítsuk alacsony hőfokra. Addig főzzük, amíg sűrű, fényes krémet nem kapunk, (ezt úgy érjük el, ha állandóan keverjük). Vigyázat, nem szabad felforralni! Amikor a puding besűrűsödött, vegyük le a platniról és öntsük egy üvegtálba.

6. Tegyük jégágyra, hogy a krém gyorsabban kihűljön. Végül fedjük le nejlonfóliával, hogy megakadályozzuk a bőrösödés kialakulását, és hagyjuk kihűlni.

7. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra vagy gázjelre 4-re.

8. Kenjük be a tortaformát vajjal és szórjuk be liszttel (26 cm-es).

9. Vegyük ki az összegyúrt tésztát a hűtőből, és osszuk 2 darabra. Nyújtsuk ki a tésztát és a nagyobb darabot, amely elég nagy ahhoz, hogy befedje a sütőformánk alját és oldalát, nyomkodjuk ujjbeggyel a forma felületéhez. Vágjuk le a maradékot.

10. Szurkáljuk meg a tészta felületét villával. Öntsük rá a hűtött pudingkrémet és fedjük be a tetejét a másik kinyújtott tésztalappal. Vágjuk le a felesleges tésztamennyiséget, amiből csinálhatunk egy csíkot és ezzel tudjuk összecsíptetni a torta felső és az alsó széleit.

11. Szórjuk rá a torta tetejére az előzőleg vízbe áztatott, még nedves fenyőmagokat és óvatosan nyomkodjuk bele a tésztába.

12. Süssük a tortánkat 45 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

13. A citromtortát hagyjuk a sütőben teljesen kihűlni, mielőtt porcukorral megszórva tálalnánk.

Olasz citromkrémes torta recepthez fűződő történet, jótanács

Ez a klasszikus, toszkán édesség, a Torta della Nonna az egyik legnépszerűbb olasz desszert. A sikere valószínűleg az egyszerűsége miatt van, mivel nem többől áll, mint két linzerszerű tortalapból, ami egy krémes citrom illatú pudinggal van megtöltve és ropogós fenyőmaggal van kidíszítve, porcukorral beszórva. A torta annyira tökéletes, hogy egyszerűen nincs más variánsa, a receptje kőbe vésett, ami azt jelenti, hogy mindenhol ugyanúgy készítik. A torta neve Torta della Nonna-Nagymama süteménye azonban megtévesztő, ugyanis nem háziasszonyok kitalációja, akik valahol a Chianti hegység dombjain összedugták a fejüket, hogy mit is süssenek, hanem valószínűleg egy étterem konyhájából indult hódító útjára. A torta származása egyébként a mai napig sok vita tárgyát képezi Arezzo és Firenze tartományok között, mert mindkettő a sajátjának tartja. A leginkább akkreditált változat szerint egy Florentinban élő séf, Guido Samorini készítette el először ezt a tortát a San Lorenzo étteremben, ahol azzal a céllal csempészte az étlapra, mert az unalmasnak talált menüt ezzel a desszerttel akarta feldobni. Nos jó ötlet volt, mert a Nagyi tortája azonnal bomba siker lett, akkora, hogy soha többet nem került le az étlapról. Ennek az aranyos történetnek azonban ellentmond az a tény, hogy a cukrászsütemény, a puding és a fenyőmagvak kombinációjával már az 1800-as évek vége óta ismert, tehát jóval Samorini séf szenzációs torta kreációja előtt. Ezt egy Artusi nevű úriember állítja, aki a félszigeten járva az 1800-as évek végén kóstolta a Nagyi tortáját. Artusi azonban csak a vanília puding ízt érezte meg benne, míg a klasszikus Torta della Nonna töltelékében fontos szerepe van a citromnak. A fenyőmagvakról meg azt felejtette el lejegyezni, hogy sütés előtt alaposan át kell öblíteni hideg vízben!

A leírásban szereplő Olasz citromkrémes torta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta, krémes, citromkrém) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.