Olasz citromkrémes torta recept

Olasz citromkrémes torta recept

Elkészítés módja

Kezdjük a tésztával. Keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a vajat meg a lisztet. Dolgozzuk az ujjunkkal össze az egészet, amíg egy durva, omlós tésztát nem... Tovább »

Olasz citromkrémes torta recepthez fűződő történet, jótanács

Ez a klasszikus, toszkán édesség, a Torta della Nonna az egyik legnépszerűbb olasz desszert. A sikere valószínűleg az egyszerűsége miatt van, mivel nem többől áll, mint két linzerszerű tortalapból, ami egy krémes citrom illatú pudinggal van megtöltve és ropogós fenyőmaggal van kidíszítve, porcukorral beszórva. A torta annyira tökéletes, hogy egyszerűen nincs más variánsa, a receptje kőbe vésett, ami azt jelenti, hogy mindenhol ugyanúgy készítik. A torta neve Torta della Nonna-Nagymama süteménye azonban megtévesztő, ugyanis nem háziasszonyok kitalációja, akik valahol a Chianti hegység dombjain összedugták a fejüket, hogy mit is süssenek, hanem valószínűleg egy étterem konyhájából indult hódító útjára. A torta származása egyébként a mai napig sok vita tárgyát képezi Arezzo és Firenze tartományok között, mert mindkettő a sajátjának tartja. A leginkább akkreditált változat szerint egy Florentinban élő séf, Guido Samorini készítette el először ezt a tortát a San Lorenzo étteremben, ahol azzal a céllal csempészte az étlapra, mert az unalmasnak talált menüt ezzel a desszerttel akarta feldobni. Nos jó ötlet volt, mert a Nagyi tortája azonnal bomba siker lett, akkora, hogy soha többet nem került le az étlapról. Ennek az aranyos történetnek azonban ellentmond az a tény, hogy a cukrászsütemény, a puding és a fenyőmagvak kombinációjával már az 1800-as évek vége óta ismert, tehát jóval Samorini séf szenzációs torta kreációja előtt. Ezt egy Artusi nevű úriember állítja, aki a félszigeten járva az 1800-as évek végén kóstolta a Nagyi tortáját. Artusi azonban csak a vanília puding ízt érezte meg benne, míg a klasszikus Torta della Nonna töltelékében fontos szerepe van a citromnak. A fenyőmagvakról meg azt felejtette el lejegyezni, hogy sütés előtt alaposan át kell öblíteni hideg vízben!

Borajánló

Rozé - édes

Rozé - édes

Igazi ritkaság

- A rozé borról egy beszélgetés jut eszembe, amelynek évekkel ezelőtt a fültanúja voltam. Tizenéves, de már borivó korban lévő fiaim kínálják barátaikat. „Bort hozhatunk?” „Köszönjük nem.” „Rozét?” „Azt igen.” Fiatalság – bolondság! De jó bolondság, a tévedésben ugyanis lényeges a felismerés, hogy a rozéval új minőség jelent meg a borok között, ami jobban különbözik a fehér és a vörös boroktól, mint azok egymástól. Megjelenése kötelezően illatos, friss, üde, mégis alapvetően eltér a fehér és a vörös primőrboroktól is. Nem, vagy alig beszélhetünk fajtajellegről, és bár a szüretelést követően gyorsan palackba kerül, mégsem maradnak meg benne az elsődleges szőlőízek, sőt olyan epres, málnás érzetek jelennek meg, amelyek vörösborban csak hosszabb érlelés útján keletkezhetnek. A rozé a modern idők gyermeke, nincs tradíciója, de nagy jövő áll előtte. Jól illeszkedik a gasztronómia fejlődéséhez, általában salátákhoz, levesekhez, fehér húsokhoz ajánljuk, de ha csak egy palack bort akarunk felbontani, akkor bármilyen ételsorhoz a rozé a legjobb választás. Kedves egészségére!

Amennyiben sikerült felkeltenünk érdeklődését, úgy kérjük tekintse meg aktuális
ajánlatunkat a:http://vargabor.hu/boraink/osszes-bor/1 linkre kattintva.
 

Olasz citromkrémes torta recept - 0 hozzászólás

Hozzászólás írása

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned *