Mini madeleine recept

Mini madeleine recept

Elkészítés módja

A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felütjük, és a tojássárgához adjuk, habosra keverjük. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sütőport és a cukrot, valamint hozzáreszeljük a citrom... Tovább »

Mini madeleine recepthez fűződő történet, jótanács

A Madeleine egy apró kagyló alakú, apró sütemény. Az eredetéről annyit tudunk, hogy királyi konyhán született, Lotaringiában, Stanislaw Leszczynski herceg commercyi vagy liverduni otthonában, aki épp a vejét, XV. Lajost látta vendégül. A pazar lakoma vége felé ki tudja, mi okból, a konyhán vita támadt, és a feldühödött szakács elviharzott, a desszert azonban még nem készült el. A botrányt végül az egyik leleményes szobalány, Madeleine Paulmier akadályozta meg, aki egy a nagyanyjától tanult aprósüteményt készített, melyhez az ún. olasz genovai torta alapot használta fel, mandula és citromhéj hozzáadásával. A házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a Madeleine hamar népszerű csemegévé vált Versailles-ban is. A Madeleine története itt akár véget is érhetne, de a teasüteményhez még hiányzott a tökéletes forma, amit a Madeleine csak a XIX. század elején nyert el, Jean Avice-nak köszönhetően. Avice korának egyik igazi híressége volt, a Sylvain Bailly vezette cukrászat mestere, a palota és a kor híres ínyencének, Talleyrand-nak (Napóleon külügyminisztere, Périgord hercege) a beszállítója. Avice tanította meg a kor későbbi főzőzsenijének, Antoine Carême-nek is a Madeleine-t, aki később csak úgy emlegette Avicét, mint az égetett tészta mesterét. A jelek szerint azonban Avice-nak nem csak az éclair alapját is képező tésztához volt érzéke, hanem a XVIII. századi aprósütemények tökéletesítéséhez is. Állítólag neki köszönhető, hogy az addig ikonikus külső nélküli Madeleine számára megtalálta az ideális formát, egy kisebb kagylóalak képében (eredetileg kocsonyaforma volt). Így történt, hogy az íz és a külső hamarosan elválaszthatatlanok lettek egymástól. A Madeleine alapja ugyanaz, mint a legtöbb süteményé: vaj, liszt, tojás kell hozzá, amelyek keverékéből kapott tésztát általában citromhéjjal, vaníliával vagy narancsvirág-kivonattal ízesítenek. A tésztában a liszt egy részét a franciák őrölt mandulával helyettesítik, vannak helyek, ahol apróra vágott mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt is tesznek bele, vagy a már formában lévő tésztához csokoládét vagy kakaó port adnak hozzá vagy egy-két szem aprócska gyümölcsöt. Kedvelt változat a málnával ízesített Madeleine, de használhatunk epret, áfonyát, meggyet vagy cseresznyét is. A madeleine titka, hogy nem szabad túlsütni. Ha kellemes arany színe van és még rugalmas a tészta, akkor kell kiszedni a sütőből, és a formából kiborítva, rácsra téve állni hagyni.

Borajánló

Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát  - édes

Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát - édes

őszibarackos illat, ásványos ízek

Gazdag ember szőlője, mondták a régi öregek, mert a Szürkebarát apró fürtöket hoz, és ezért kevesebbet terem. Kékszőlő, mondják a turisták a tőkék között sétálva, mert a badacsonyi meredek, napsütötte dombokon a szőlőszemek már nem is a nevének megfelelően beszürkülnek, hanem szinte megfeketednek. Aztán, hogy az ügyetlen vagy peches borász mit mond, amikor a sötét héjból kiáramló színanyag rozé színű bort csinál a Szürkebarátból, azt már nem merem ideírni. De vannak évjáratok, amikor minden sikerül, sőt csodálatosan sikerül, és ilyenkor visszaigazolódik és értelmet nyer minden gond és költség. Ilyen volt a 2008-as évjárat, amikor a sok csapadék és ennek ellenére meleg, napos idő rendkívüli módon kedvezett a szőlő aromafejlődésének. Színe, mint a nagytestű badacsonyi boroké aranysárga, illata virágokat és friss őszibarackot idéz, ízében tovább vonul a gyümölcsös, őszibarackos jelleg, a nagy testben szinte észrevétlen marad a magas alkoholtartalom, az utóízben az ásványos fanyarságot szépen váltja és hosszan tartja az erőteljes savszerkezetet. Fogyasztását 16 °C-on fűszeres levesekhez, ízgazdag szárnyasételekhez ajánlom. Kedves egészségére!


Amennyiben sikerült felkeltenünk érdeklődését, úgy kérjük tekintse meg aktuális
ajánlatunkat a: http://vargabor.hu/#borvalogatas linkre kattintva.
 

Mini madeleine recept - 0 hozzászólás

Hozzászólás írása

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned *