Kenyérben sült csülök

Kenyérben sült csülök recept
Hozzávalók
•  1 kisebb füstölt csülök
a kenyértésztához:
•  2.5 dkg élesztő
•  kb. 3.5 dl víz
•  fél kiskanál kristálycukor
•  60 dkg kenyérliszt
•  1 púpozott kiskanál só
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a forma kikenéséhez:
•  2-3 dkg zsír vagy vaj (olaj is lehet)

Elkészítés módja

1. A csülköt a főzés előtti estén hideg vízbe áztatjuk. Másnap annyi friss vízben, amennyi ellepi, kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük, és kicsontozzuk. Az így kapott hús 75-80 deka lesz.

2. A tésztához az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, a meglangyosított víz felét ráöntjük, a cukrot hozzákeverjük, és meleg helyen 15-20 perc alatt fölfuttatjuk. Egy nagyobb tálban a lisztet a sóval összeforgatjuk, majd a fölfuttatott élesztővel és a maradék langyos vízzel 10-15 perc alatt kenyértésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

3. A tésztát elfelezzük. Az így kapott két, egyenként majdnem félkilós tésztából kerek cipót vagy hosszúkás kenyeret egyaránt süthetünk. A főtt füstölt csülköt is elfelezzük; az, hogy bőröstül tesszük e a kenyérbe vagy a bőre nélkül, egyéni ízlés dolga. Az egyik tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. ujjnyi vastagra, nagyjából kerekre nyújtjuk, és a fele csülköt a közepére tesszük. A tésztával be-bugyoláljuk, majd egy kikent, kb. 1,5 literes kerek tűzálló tálba vagy kuglófformába tesszük úgy, hogy a tészták hajtása lefelé kerüljön. Vizes ecsettel lekenjük. Ha hosszúkás kenyeret akarunk sütni, ahhoz egy püspökkenyér formát kenjünk ki. A tésztát téglalap alakúra ellapítjuk. A csülök másik felét 2-3 darabra vágjuk, így rakjuk hosszában a tészta közepére, amit azután a húsra hajtunk, és szintén hajtásával lefelé a formába tesszük. Meleg helyen, letakarva újabb 1 órán át kelesztjük.

4. Vizes ecsettel lekenjük, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) kb. 35 perc alatt megsütjük. A formából még melegen rácsra borítjuk, vizes ecsettel lekenjük. Fölszeletelve, a kereket cikkekre vágva, langyosan vagy hidegen, főtt tojással, frissen reszelt tormával, salátával, paradicsommal, paprikával, lilahagymával stb. tálaljuk.

Kenyérben sült csülök recepthez fűződő történet, jótanács

A csülök főzőlevét véletlen se öntsük ki! Nagyszerű például lencse- vagy sárgaborsófőzelékhez, bableveshez. Ha nem használjuk el azonnal, töltsük műanyag flakonba, és fagyasszuk le.

A leírásban szereplő Kenyérben sült csülök recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kenyér, sült csülök) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.