Házi pácolt lazac

Házi pácolt lazac recept
Hozzávalók
•  80 dkg bőrös lazacfilé
a pácoláshoz:
•  10 dkg kristálycukor
•  10 dkg só
•  1 narancs reszelt héja
•  1 mokkáskanál koriandermag
•  fél mokkáskanál őrölt fehér bors
az ízesítéshez:
•  1 narancs leve
•  egy kis csokor kapor
a tálaláshoz:
•  20 dkg készen kapható salátakeverék
•  1 narancs
•  pár csepp extra szűz olívaolaj
•  pár csepp citromlé néhány kaporlevél
a mézes mustáros öntethez:
•  4-4 evőkanál finom méz és mustár

Elkészítés módja

1. A lazacfilét megmossuk, tiszta konyharuhán leszárogatjuk, és bőrös oldalával lefelé vágódeszkára fektetjük. Óvatosan megtapogatjuk, ha lenne benne szálka, azt halszálka-csipesszel vagy hegyes fogóval kihúzzuk belőle. A hasa alját vékonyan, és az esetlegesen rajta maradt uszonyokat levágjuk. A filé nagyjából közepén fut az úgynevezett úszóvonal, ami egy vékony inas fehér rész, ezt is ki kell venni a filéből. Ehhez kiskéssel óvatosan mindkét oldalról az inas rész mellett végig és egy kicsit alávágunk, azután kihúzzuk a filéből.

2. A pácoláshoz való cukrot a sóval összekeverjük. A jól megmosott narancs héját a fehér rész nélkül belereszeljük, és hozzáadjuk a kissé durvára tört koriandert is. A lazac húsos oldalát szinte légmentesen betapasztjuk vele. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük egy éjszakán át.(8-10 óra)

3. Ezután egy kés fokával lekapargatjuk róla a megmaradt sós bevonatot, majd a filét hideg víz alatt kissé lemossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Ekkor narancslevet facsarunk rá, a fölaprított kaporral meghintjük, és letakarva újabb kb. 6 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy a lazac húsa a narancslevet és a kapor zamatát magába szívhassa.

4. Tálaláskor a lazacot vágódeszkára tesszük, és egy vékony, lehetőleg hosszú pengéjű késsel, kissé lapjában, több apró húzással a farok résznél kezdve vékony szeleteket vágunk belőle a bőre nélkül, de mindig csak annyit, amennyi el is fogy. Tányérra teszünk belőle néhány szeletet, egy kevés készen kapható salátakeverék és néhány narancsfilé társaságában. Egy kevés olívaolajat és citromlevet nagyjából 1/1 arányban összekeverünk, és ha teljesen sima a salátára locsoljuk. A mézet és a mustárt összekeverjük, egy keveset a lazac mellé kanalazunk belőle, és ne feledkezzünk meg a barna kenyérből készült forró pirítósról, és az ehhez való vajról sem.

A leírásban szereplő Házi pácolt lazac recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lazac recept) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.