Havas labda

Havas labda recept
Hozzávalók
•  10 tojássárgája
•  1 kis pohár (150 gramm) tejföl
•  2 dkg élesztő
•  1 mokkáskanál só
•  2 mokkáskanál kristálycukor
•  0.3 dl rum
•  45 dkg finomliszt (még jobb a kenyérliszt)
a tészta nyújtásához:
•  finomliszt
a sütéshez:
•  bő zsír (lehet pálmaolaj vagy hagyományos étolaj is)
a tetejére:
•  porcukor

Elkészítés módja

1. A tojássárgáját a tejföllel egy tálba rakjuk, az élesztőt rámorzsoljuk. A sót, a cukrot és a rumot hozzáadjuk, majd habverővel jó simára keverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tészta legyen belőle.

2. Két részre osztjuk. Az egyiket enyhén meglisztezett gyúrólapon levestészta vékonyságúra (2 milliméter), kb. 60x48 centis téglalappá nyújtjuk. 12x12 centis négyzetekre vágjuk. A kis tésztalapokat ezután egyesével 7-8 helyen úgy vágjuk be, hogy körben ujjnyi szegélye egyben maradjon.

3. Elővesszük a legkisebb fazekunkat, s belehelyezzük a hólabdasütő speciális sütőformát. Így látni, mennyi zsírt (olajat) kell benne forrósítani, amennyi ellepi majd a fánkokat. A fazék alá alátétet teszünk, a beletett zsiradékot megforrósítjuk.

4. A közepükön több helyen bevágott tésztát, egyszerre csak egyet, a sarkait megfogva beemeljük a sütőforma egyik felébe (félgömbjébe). A forma másik felét ráillesztjük, az olajba tesszük, s kb. 2 percig sütjük. Ezalatt a tészta szépen megnő, de csak gömb alakban tud kiterjeszkedni a formának köszönhetően, így nyeri el speciális alakját. A formát a zsiradékból kiemeljük, és a szép világosbarnára sült, pillekönnyű fánkot konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

5. Ugyanígy, egyesével sütjük tovább a fánkokat. Nagyjából 5-6 fánk után érdemes az olajat a tűzről levenni fél percre, hogy ne forrósodjék túl. Amikor az első 20 fánk megsült, a zsiradékot cseréljük le, a tészta másik feléből készült 20 fánkot friss zsiradékban kezdjük sütni.

6. A kihűlt fánkokat porcukorral (lehet vaníliával ízesített is) gazdagon megszórjuk, így lesz „hólabda” belőle.

Havas labda recepthez fűződő történet, jótanács

a többi fánktól eltérően ez a tészta alig szívja magába sütés közben a zsiradékot, ami Kati néni szerint a benne lévő rumnak köszönhető.

A leírásban szereplő Havas labda recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.