Gesztenyés minitorta

Gesztenyés minitorta recept
Hozzávalók
A piskótához:
•  4 db tojás
•  4 evőkanál kristálycukor
•  4 evőkanál liszt
•  1 mokkáskanál sütőpor
•  1 csipet só a tojásfehérje felveréséhez
•  3 evőkanál lekvár (a legjobb a sárgabarack de jó a szilva vagy áfonyalekvár is)
A krémhez:
•  2 tojássárgája
•  5 dkg porcukor
•  1 tasak vaníliás cukor
•  25 dkg gesztenyemassza
•  2-3 evőkanál rum
•  2 dl tejszín
A csokoládémázhoz:
•  5 dkg (fél tábla) jó minőségű étcsokoládé
•  0.5 dl tejszín
A díszítéshez:
•  sült gesztenyeszemek esetleg durvára vágott dió vagy pisztácia

Elkészítés módja

1. A piskótaalaphoz válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből egy csipet sóval és két evőkanál cukorral verjünk kemény habot.

2. A sárgájához szintén adjunk két evőkanálnyi cukrot, majd azt is verjük habosra, egészen addig, amíg buborékos, világos sárga színű masszát nem kapunk. A két keveréket forgassuk össze, nem kell teljesen, elég„márványosra”.

3. Ezután szitáljuk rá a sütőporral összekevert lisztet és óvatos, forgató mozdulatokkal, ügyelve arra, hogy a fehérjét ne törjük össze, készítsünk homogén piskótamasszát.

4. Öntsük kivajazott, kb. 25x30 cm-es tepsibe és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percet. Tűpróbával ellenőrizzük a piskótát.

5. Ha elkészült, hűtsük ki, majd nagyobb pogácsaszaggatóval vágjunk korongokat belőle (figyeljünk rá, hogy a lehető legkevesebb piskóta menjen kárba, használhatunk eltérő méretű szaggatókat is, a maradék egyébként tökéletesen felhasználható pl. puncsgolyó készítéséhez, vagy poharas desszertekhez.)

6. Amíg sül a piskótánk, mikróban melegítsük forróra a lekvárt, amennyiben nagyobb darabok lennének benne, passzírozzuk le és hagyjuk langyosra lehűlni.

7. Közben készítsük el a gesztenyekrémet. Ehhez gőz felett verjük fel a tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral együtt. Ezután vegyük le a gőzről és adjuk hozzá az előzőleg villával összetört gesztenyemasszát és a rumot (természetesen az aroma is megfelelő), végül egyenletesen keverjük össze. Ezután verjük fel a tejszínhabot és a két masszát vegyítsük össze. Rakjuk habzsákba (lecsípett sarkú nejlonzacskóba).

8. A tésztakorongokat kenjük le a lekvárral és minden másodikra nyomjunk a gesztenyés krémből is. Mindegyik krémes korongot fedjünk be egy sima lekvárossal.

9. A csokoládémázhoz a fél deci tejszínt melegítsük forróra (ne forraljuk fel), vegyük le a tűzről és tördeljük bele az étcsokoládét. Addig kevergessük, amíg sűrű csokoládékrémet nem kapunk. Mindegyik tortácska tetejét kenjük le a csokoládémázzal és díszítsük tetszés szerint.

10. Tálalás előtt 2-3 órán át tartsuk a hűtőszekrényben.

Gesztenyés minitorta recepthez fűződő történet, jótanács

Én a piskótához mindig fele-fele arányban használok rizs és finomlisztet, mert azt tapasztaltam, hogy így még légiesebb lesz a tésztánk. Mutatós és nagyon finom minitortácskák ünnepi alkalomra, családi összejövetelekre. :)

A leírásban szereplő Gesztenyés minitorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.