Égetett (forrázott) tésztafánk alaprecept recept

Égetett (forrázott)  tésztafánk alaprecept recept

Elkészítés módja

1. A tésztához a vizet egy lábasba öntjük. Megsózzuk, fölforraljuk, majd belerakjuk a zsírt vagy vajat, és addig forraljuk tovább, míg ez is elolvad benne. Ekkor kisebb lángra állítjuk, a lisztet beleszórjuk, és kevergetve addig főzzük, amíg teljesen sima lesz, és elválik az edény falától. Ez kb. 2 perc. A tűzről lehúzzuk, majd azonnal egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A legjobb, ha elektromos habverővel mindegyikkel jól elkeverjük.
2. Egy alacsony peremű tepsit vagy sütőlapot enyhén kizsírozunk (vajazunk) vagy sütőpapírral kibélelünk. A tojásos masszát csillagcsővel (lehet persze sima csővel is) ellátott habzsákba töltjük, és a tepsire pingponglabda nagyságú halmokat vagy nagyobb papapiskótára hasonlító formákat nyomunk belőle. Ebből a mennyiségből 20 átlagos méretű fánk lesz. Ezeket vizes kézzel megspricceljük, pontosan azzal a mozdulattal, mint ahogyan kézmosás után lerázzuk kezünkről a vizet.
3. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 ºC; légkeveréses sütőben 210 ºC) 5 percig sütjük. Ekkor a lángot mintegy 20 ºC-kal mérsékeljük, és a fánkokat így sütjük további 15 percig anélkül, hogy közben a sütő ajtaját kinyitnánk. Ezután a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk — például egy fakanállal kitámasztjuk —, és így szárítjuk a fánkokat további 15-20 percig. Ezután már kivehetjük a sütőből, had hűljenek ki.
4. Amikor kihűltek, recés késsel a felső harmadukat levágjuk, ezek lesznek a kalapok, s már tölthetjük is.

Égetett (forrázott) tésztafánk alaprecept recepthez fűződő történet, jótanács

-

Égetett (forrázott) tésztafánk alaprecept recept - 0 hozzászólás

Hozzászólás írása

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned *