Angyal kenyér

Angyal kenyér recept
Hozzávalók
•  12.5 dkg liszt
•  7.5 dkg kukoricakeményítő
•  27.5 dkg porcukor
•  30 dkg friss málna
•  10-12 db tojásfehérje
•  1.5 kávéskanál borkősav
•  4.5 dkg cukor
•  1 csipet só
•  tea rum

Elkészítés módja

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk zsírpapírt a tortaformánkba, ami lehet kuglófforma vagy őzgerinc. Szitáljuk át a lisztet, adjunk hozzá először 5.5 dkg cukrot, és egy csipet sót. Pépesítsük a málnát, majd passzírozzuk át egy szitán, hogy megszabaduljunk a magoktól;

2. Verjük fel háztartási robotgéppel a 12 tojásfehérjét kemény habbá, adjuk hozzá a borkövet és a vaníliakivonatot, vagy a tearumot, valamint a maradék cukrot.

3. Szitáljuk a lisztet hozzá a tojásfehérjéhez; “hajtogassuk” bele óvatosan egy spatulával. Adjunk hozzá elsőként 2 evőkanál málnapürét. Keverjük bele, majd adjunk hozzá megint 2 evőkanállal stb. Ezzel szép márványos lesz belülről a tésztánk. Öntsük bele a tésztát a tortaformánkba és ne egyengessük el, hanem csak óvatosan rázogassuk össze a tojáshabos tüneményt (tényleg angyalian néz ki a felvert tojáshab miatt).

4. Toljuk be a sütőbe és süssük 180 fokon kb. 45-50 percig. Fontos, hogy az első 30 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját!

5. A sütőben hagyjuk kihűlni (kb. 1 óra). Ezután válasszuk el egy kés segítségével a süteményt a tortaforma falától, majd borítsuk ki egy tálcára.

6.Friss málnával, ehető virágokkal, vagy citrommázzal bevonva kínáljuk (vagy csak porcukorral szórjuk meg).

7. Készítsük el a citrommázat. A cukrot a citrom levével és a vízzel keverjük addig, amíg a cukor el nem olvad (kb. 15 perc). Csak annyira híg legyen, hogy rácsurgathassuk a tészta tetejére. A mázzal megkent tortát 1 napig szellős, hűvös helyen szárítsuk ( a fent megadott mennyiség egy torta bevonásához elegendő).

Angyal kenyér recepthez fűződő történet, jótanács

- Az Angyal kenyér/kuglóf/torta a 19. század óta népszerű az egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és a skandináv országokban. Nevét valószínűleg légiesen könnyű textúrája miatt kapta, amit az angol előkelő körökben csak úgy emlegettek, hogy "az angyalok eledele" (A receptje először, Lettice Bryan: The Kentucky Housewife című könyvben jelent meg, 1839-ben).
- Az Angyal kenyér/kuglóf sajátossága, hogy rengeteg tojásfehérje kell hozzá, amit a borkősav hozzáadásával, (az stabilizálja a tojásfehérjét) addig kell verni, amíg nagyon kemény hab nem lesz belőle. Utána a fennmaradó összetevőket óvatosan "bele kell süllyeszteni". Ez a speciális "kelesztés", csak akkor működik, ha a lisztes keményítőt nem egyszerre adjuk hozzá..
- Az utóbbi időben az Angyal tortát magas, kuglófformában sütik, ami azért jóval praktikusabb, mert a tészta a közepén lévő csőhöz igazodva magasabbra tud felemelkedni. Másik fontos szabály, hogy az angyal tortaformát nem szabad zsírral kikenni, sem zsemlemorzsával beszórni, mert az kérget formálna a sütemény tetejére és az oldalára. Ha mindent a használati utasítás szerint csinálunk, a süteményünk annyira habkönnyű lesz, hisz nincs benne semmiféle zsiradék, hogy még az epebetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
- Az angyal kenyér magában is nagyon finom, de édes gyümölcsszósszal vagy citrom, málna, epermázzal még szenzációsabbá lehet varázsolni. Az utóbbi időben sok sztár séf (pl. Alton Brown) aromás fűszerek (mint pl. a szerecsendió és a szegfűszeg plusz ehető virágok) hozzáadásával arat hatalmas sikert az Angyal kenyérrel. Nem akarok senkit sokkolni, a karácsony közeledtével, de ez a süti, nemcsak ötórai teához, de karácsonyi desszertasztalra is kiváló. A családom annyira megszerette, hogy tegnap este újra meg kellett sütnöm, de ekkor kettévágtam, a közepét megkentem eperlekvárral, a külsejét pedig gazdagon bevontam felvert tejszínhabbal.

A leírásban szereplő Angyal kenyér recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kenyér) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.