Gyakran ismételt kérdések

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK


A könnyebb tájékozódás kedvéért pontokba szedtük, mely kérdéseire találhat választ, ha lejjebb görget.

TARTALOM:

1. Hogyan tudom elérni a mesterszakacs.eu weboldalt?
2. Regisztráció nélkül használható az oldal?
3. Hogyan regisztráljak?
4. Mire szolgálnak az egyes menüpontok?
5. Az Oldal felépítése
5.1 A bal oldali sáv gombjai
5.2 A főoldal központi részének felépítése
5.3 A főoldal jobb oldali részének felépítése
6. Hogyan tudok részletesen receptet keresni?
7. Gyorsbillentyűk és az Oldal használatával kapcsolatos információk

______________________________________________________________________


1. HOGYAN TUDOM ELÉRNI A MESTERSZAKACS.EU WEBOLDALT?

A mesterszakacs.eu (továbbiakban az Oldal) URL-en elérhető oldal optimalizálva van minden internetes elérhetőségre, így ADSL, mobil, okostelefon, tablet PC alkalmazásokra (Android, Opera, Windows phone stb.), mely lehetővé teszi a kiszolgálók által biztosított maximális sebességű oldalletöltéseket.

______________________________________________________________________


2. REGISZTRÁCIÓ NÉLKÜL HASZNÁLHATÓ AZ OLDAL?

Az Oldal regisztráció nélkül is mindenki számára elérhető – olvashatja a recepteket, kereshet közöttük. Azonban a regisztráció általi tagság számos előnyt nyújt a felhasználó számára: lehetősége nyílik a neves mesterszakácsoktól tanácsot kérni, saját receptet feltölteni, azokat egy mappában könnyen elérhetően tárolni, mások receptjeit értékelni, azokhoz hozzászólni, kedvenc receptjeit kigyűjteni, cikkeket publikálni, saját profilt létrehozni, a szakácstársaknak privát üzeneteket küldeni-fogadni, saját blogot, weboldalt megosztani, az Oldal és a szponzorok által szervezett nyereményjátékokban részt venni. A regisztrált felhasználók közvetlenül a Facebook-ról is be tudnak jelentkezni.

______________________________________________________________________


3. HOGYAN REGISZTRÁLJAK?

Az oldal jobb felső sarkában található„REGISZTRÁCIÓ” feliratra kattintva bejut a regisztrációs lapra, melyen értelemszerűen töltse ki az adatokat: a teljes nevét (az Oldalon nem jelenik meg), a felhasználónevét (minimum 6 karakterből álljon - ez látszódik majd a profilképével együtt a receptjeinél, hozzászólásainál), e-mail címét (az adatlapján nem lesz közzétéve), a jelszavát (legalább 6 karakter, és tartalmazzon minimum 1 számjegyet - ezt más nem látja, a rendszer sem rögzíti).
Profilképként JPG vagy PNG formátumú fényképet használhat. Ügyeljen arra, hogy ne legyen túl nagy a fotó (a rendszer 100 x 100 pixel nagyságúra átméretezi). Amennyiben nem tölt fel magáról profilképet, egy fantomkép fog megjelenni a receptjei fölött, melyet bármikor megváltoztathat.
A „MAGAMRÓL” rész kitöltése nem kötelező, azonban segítségével mások képet kaphatnak Önről, gasztronómiai beállítottságáról, tudásáról, esetleg egyéb, Ön által fontosnak tartott információról.
A „BLOG, WEBOLDAL” mezőben közvetlen linkkel feltüntetheti saját weboldalát, blogját. Ezt a mesterszakacs.eu moderátorai ellenőrzik, és amennyiben nem tartozik az Oldal profiljába (pl. politikai, etnikai, pornográf, céges hirdetés stb.), azt minden előzetes felszólítás nélkül eltávolítják.
A hírlevélre való feliratkozás választható. A jelölőnégyzetet bejelölésével hozzájárul, hogy az e-mail címére az Oldal csapata hírleveleket küldjön. Ezt a későbbiek során bármikor módosíthatja.
Az Oldalon regisztrált felhasználók hozzászólhatnak egymás receptjeihez. A „KÉREK ÉRTESÍTÉST, HA HOZZÁSZÓLNAK EGY RECEPTEMHEZ” bejelölését követően e-mailben értesítjük, ha az Ön által feltöltött receptekhez hozzászólás érkezett.

Ha minden mezőt kitöltött (a piros csillaggal jelöltek kitöltése kötelező), és ellenőrizte az adatait, kattintson a „MENTÉS” gombra. Helyes kitöltés esetén azonnal kap a megadott e-mail címére egy visszaigazoló levelet. A benne található linkre véglegesíti a regisztrációját. Innentől jogosult a teljes szolgáltatás igénybevételére.

______________________________________________________________________


4. MIRE SZOLGÁLNAK AZ EGYES MENÜPONTOK?

A főmenü tartalmazza az egyes menüpontokat: FŐOLDAL - RECEPTEK - KÖZÖSSÉG - CIKKEK – CSEVEGŐ

1. FŐOLDAL – bármely aloldalról a mesterszakacs.eu kezdőlapjára irányítja a látogatót.

2. RECEPTEK – tartalmazza az Oldalra feltöltött összes recept listáját az angol ABC-nek megfelelő sorrendben – oldalanként 10-et. Itt kereshet a recept kezdőbetűje szerint. A betűsorban a megfelelő betűre kattintva a receptek címének kezdőbetűi szerint szűrheti a találati listát, de egy tetszőleges oldalszám begépelésével is listázhatja a recepteket. A nyilak segítségével oldalanként lapozhat.
A kiválasztott receptet annak nevére vagy a hozzá tartozó fotóra kattintva tudja megjeleníteni. A fotókat nagyobb méretben is megtekintheti, ha rájuk kattint. A megnyitott recept feletti fül jelzi, mely ételkategóriához tartozik. A jobb felső sarokban a recept feltöltője jelenik meg – képére kattintva megnézheti annak profilját is. A Mesterszakács logóval ellátott receptek séfek által elkészített, kipróbált receptek!
A recept feltöltőjének képe alatt 5 darab csillagot talál, melyek az adott recept felhasználók általi összes értékelésének átlagát tükrözik (1 csillag - gyenge, 5 csillag – kitűnő). Csak a felhasználók által feltöltött recepteket lehet ily módon értékelni, a séfek receptjeit nem!

A csillagok alatt található piktogramok információt nyújtanak Önnek az adott ételről:
1. elkészítésének nehézségi foka (piros – nehéz, sárga – közepesen nehéz, kék – könnyű)
2. elkészítési idő
3. hány főre szólnak a megadott alapanyagok
4. kalóriamennyiség 1 főre (Ezek többségében becsült értékek, azonban az „M” – Mesterszakács - logóval ellátott recepteknél valós kalóriaértékek szerepelnek.)

Regisztrált felhasználóként – bejelentkezés után – további lehetőségek közül választhat:

„Értékelem a receptet”
1-5 csillag közt, fél csillagonkénti pontozási lehetőség (5 – legjobb értékelés, 1 – leggyengébb). Az értékelés nem kötelező, de visszajelzés a recept feltöltője és a látogatók részére. Az utolsó 7 nap legtöbb értékelést kapott receptjei kikerülnek a főoldalra.

„Kedvencekhez”
Erre a gombra kattintva az adott recept bekerül a felhasználó által kigyűjtött listába, melyet a későbbiekben bármikor egy kattintással el tud érni a bal oldali felhasználói sáv legfelső („Kedvenceim”) gombjára kattintva.

„Elküldöm”
A felugró ablakot kitöltve ismerőseinek e-mailben ajánlani tudja a kiválasztott receptet, csak a címzett nevét, e-mail címét, a tárgyat (lehet a recept neve is) szükséges megadnia, valamint akár szöveges üzenetet is írhat a recept mellé.

„Kinyomtatom”
Erre a gombra kattintva a recept papírra nyomtatható.

„Hozzászólok”
A lenyíló mezőbe írva hozzászólhat a recepthez, véleményt nyilváníthat, pl. Önnek hogy sikerült elkészítenie, jók-e az arányok stb., illetve a későbbi felhasználóknak tanácsot is adhat.
Ha a recept elnyerte a tetszését, az internetes közösségi portálokon (ha tagja ilyennek) megoszthatja ismerőseivel, illetve like-olhatja a recept alján található gombok használatával.

„Vissza”
Amennyiben nem akar újabb szűkített keresést indítani, hanem inkább visszatérne az előző találati listához, kattintson a receptleírás jobb felső részén található zöld „Vissza” gombra.

3. KÖZÖSSÉG - a regisztrált felhasználók profilképeinek és felhasználónevének listája. Az első az Oldal üzemeltetője, utána következnek a Séfek (akik a feltett kérdésekre válaszolnak), majd a szakácsok – felhasználók regisztráció szerinti sorrendben. Amennyiben kíváncsi egy tag profiljára, receptjeire, cikkeire, vagy privát üzenetet szeretne küldeni neki, kattintson a profilképére, és a megnyíló oldalon mindezt megteheti.
Kék Mesterszakács logóval vannak jelölve az Oldal üzemeltetője által feltöltött, profi szakácsok által készített, fotóstúdióban fotózott, kipróbált receptek.

4. CIKKEK – itt található az összes - üzemeltetők és a felhasználók által feltöltött - érdekes cikk, információk a gasztronómia világából.

5. CSEVEGŐ – erre a menüpontra kattintva egy mindenki által olvasható, de csak regisztrált felhasználó hozzászólásait elfogadó „CHAT”-fal jelenik meg. Amennyiben hozzászólna a beszélgetéshez, vagy új témát vetne fel, a „Csevegő” felirat alatti zöld mezőbe gépelje be hozzászólását, és az „Elküld” gombra kattintva tegye közzé.

______________________________________________________________________


5. AZ OLDAL FELÉPÍTÉSE

5.1 A BAL OLDALI SÁV GOMBJAI

Az Oldal fejlécében megjelenő nagy kék Mesterszakács logó alatti navigátor segédsor azt mutatja, aktuálisan merre jár az Oldalon, mely alkönyvtárt nyitotta meg.
Ez alatt 8 zöld színű, stilizált piktogrammal illusztrált funkciógomb található. Ezek minden esetben láthatóak, azonban csak a bejelentkezett felhasználók számára aktívak.

„KEDVENCEIM”
A mappákkal illusztrált gombra kattintva megnyílik az Ön által kigyűjtött receptek listája – ezzel keresgélés nélkül, egy kattintással elérhetővé téve kedvenc receptjeit.

„RECEPTJEIM”
A muffinnal jelölt gombra kattintva megnyílik az Ön által feltöltött receptek gyűjteménye. Amennyiben módosítani szeretné valamelyik receptjét (szövegét vagy a hozzá tartozó fotókat), a „Szerkesztés” feliratú gombra kattintva megteheti azt. A „Feltöltöm” gombbal elmenti a változtatásokat, és felülírja az előző verziót.

„RECEPT FELTÖLTÉSE”
A felfelé mutató, zöld nyíllal jelölt gombra kattintva tud recepteket feltölteni. A megnyitott receptfeltöltési oldalt értelemszerűen kell kitölteni.
A napi ajánlott feltöltési limit: 2-4 db recept.

- „Recept neve”: az étel nevét, fantázianevét kell beírni

- „Hozzávalók”: a recept alkotóelemeit és azok mennyiségét kell beírni egymás alá (1 sorba 1 összetevő), hogy az oldal keresőrendszere be tudja azonosítani azokat.

- „Elkészítés módja”: a főzés-sütés, a konyhai technika folyamatait kell beírni érthető, követhető formában. A könnyebb értelmezés végett célszerű az elkészítési folyamatokat pontokba szedni.

- „Recepthez fűződő történet, jó tanács”: itt megadhat trükköket, praktikákat, amelyek még különlegesebbé tehetik az alap ételt, vagy felhívják a figyelmet az étel elkészítése közbeni buktatókra. Akár az ételről, annak eredetéről (pl. Jókai bableves, székelykáposzta stb.), vagy saját sikeréről (pl. Dinnye süti óvodai kedvenc stb.) szóló történettel is érdekesebbé teheti receptjét.

- „Elkészítési idő": ki kell választani, hogy mennyi idő alatt készül el az étel az előkészületektől a tálalhatóságig.

- „Nehézségi fok”: meghatározása az elkészítés nehézségének, a hozzá szükséges idő, alapanyag, szaktudás, gyakorlat függvényében történik. Ezt a recept feltöltője saját tapasztalatai szerint tudja mérlegelni.

- „Kalóriatartalom”: nem kötelező kitölteni. A kalóriaszámítás nem egyszerű feladat, viszont, ha tudja az étel 1 adagra vetített kalóriaértékét, kérjük, töltse ki ezt a mezőt is!

- „Hány személyre”: az 1/2/4/6/12 főre irányadó számok, de ha mondjuk a receptje 8 főre szól, akkor inkább a kevesebb 6 főt jelölje be, és a recept leírásánál jelezze a többi felhasználónak, hogy a recept 8 főre készült.

- „Recept kategóriák”: értelemszerűen azt a kategóriát kell bejelölni, amelybe az elkészült étel leginkább tartozik. Bár egy étel több kategóriába is tartozhat (pl.: HALÁSZLÉ - halételek / levesek / bográcsos ételekbe is), csak egy kategóriát lehet megjelölni!

- „Fénykép feltöltése”: a „Tallózás” gomb megnyomása után felugró ablakban keresheti ki a feltölteni kívánt képet, képeket. A kép fájlformátuma csak .JPG és .PNG kiterjesztésű lehet! A feltöltött képek 800 pixeles és 72 dpi felbontással jelennek meg az oldalon, a nagyméretű képek automatikusan leméretezésre kerülnek.
Feltöltött fénykép híján a receptnél egy stilizált hamburger képe fog megjelenni. A hiányzó fotót utólag is pótolhatja: a „Receptjeim” mappában a kiválasztott recept „szerkesztés” funkcióját használva. Az 1. feltöltött fotó lesz majd a recept képe, mely főoldalon és a találati listákban megjelenik.

Amikor minden mezőt kitöltött, a „FELTÖLTÖM” gomb megnyomásával tudja receptjét menteni. A feltöltésre került recepteket kollégáink 24 órán belül ellenőrzik, és azt követően publikussá teszik az Oldalon. Amennyiben hibásnak, hiányosnak, esetleg elkészítésre alkalmatlannak találják, jelzik a felhasználó felé, és kérik a korrekciót. Ha a javítás nem készül el, az adott receptet törlik. Jóváhagyás után a feltöltött recept megjelenik a főoldalon a „Legfrissebb feltöltött receptek” között, valamint felhasználó saját „Receptjeim” mappájában.
Csak saját fotót töltsön fel! A fotón ne legyenek feliratok, reklámok, keret, logó, kizárólag a bemutatni kívánt étel a kiegészítőivel. A fotón lévő étel egyezzen meg a hozzá tartozó recepttel! Minden, az Oldalra feltöltött fotót a rendszer automatikusan ellát a Mesterszakács vízjellel, hogy harmadik személy azt ne tudja használni.


„CIKKEIM”
A töltőtollal illusztrált ikonra kattintva a „Receptjeim”-hez hasonló oldal jelenik meg, azzal a különbséggel, hogy itt az Ön által feltöltött cikkeket találja, melyeket szintén bármikor módosíthat utólagosan is.

„CIKK FELTÖLTÉSE”
A ceruzával jelölt gombra kattintva megnyílik egy új oldal, ahol a gasztronómiával kapcsolatos cikkeket, rövid híreket, élménybeszámolókat, eseményeket - bármilyen, az oldal profiljába tartozó cikket- lehet közzétenni (pl.: tudósítás gasztronómiai fesztiválokról, vagy az Ország tortájának története, vagy Gordon Ramsey hogyan készíti a pirítóst, esetleg a Békásmegyeri Általános Iskola Farsangi bálján nagy sikert aratott a Farsangi fánk... stb.).

- „Cikk címe”: egy figyelemfelkeltő, rövid címet adjon meg, amely jól összefoglalja, miről szól a szöveges rész.

- „Cikk szövege”: ebbe a mezőbe begépelheti - vagy ha már korábban egyéb szövegszerkesztőben megírta, átmásolhatja - a szöveges részt. A cikkét a könnyebb átláthatóság érdekében tagolhatja, és lehetősége van alap szövegformázásra is.

- „Fénykép feltöltése”: hasonlóan működik a recepthez tartozó fénykép feltöltéséhez. A „Tallózás” gombra kattintva tud a cikkéhez .JPG vagy .PNG formátumú fotót csatolni – maximum 5-öt. Az optimális méret a 800 x 600 pixel (nagyobb méret esetén a rendszer automatikusan leméretezi). Fénykép hozzáadása nem kötelező, azonban a főoldalon megjelenő „Legfrissebb cikkek” figyelemfelhívó rovatban sem fog megjelenni csak a cím. Amikor kitöltött minden mezőt, és beemelte a fényképeket, a „Feltöltöm” gombra kattintva aktivizálódik a cikk. Miután kollégáink ellenőrizték, megjelenik a főoldalon a „Legfrissebb cikkek, tippek, trükkök, praktikák” mezőben, valamint adott esetben a „Cikk ajánló” rovatban is. Ebbe a rovatba lehet feltölteni a blogok bemutatkozását is, az Oldal adminisztrátorával történt előzetes egyeztetés után.

„PROFILOM”
A kis jegyzetfüzettel jelölt gombra kattintva nyílik meg az Ön felhasználói oldala, profilja. Itt azokat az információkat találja, melyeket a regisztrációnál megadott. Az e-mail címén kívül minden adatát megváltoztathatja, akár profilképét is frissítheti.
A további mezőkben megadhatja, szerkesztheti, frissítheti a bemutatkozását, blogjának/weboldalának elérhetőségét. Szintúgy beállíthatja, vagy változtathatja azokat a beállításokat, melyek függvényében kíván / nem kíván az Oldaltól hírlevelet kapni, kér / nem kér értesítést, ha hozzászólnak egy receptjéhez.
Adatlapján csupán az e-mail címét nem áll módjába megváltoztatni. Amennyiben mégis szüksége lenne rá, ezt a mesterszakacs@mesterszakacs.eu e-mail címen kérheti az admin-tól.

Miután minden módosítani kívánt mezőt kitöltött, a lap alján található „Mentés” gombra kattintva aktiválhatja az új profilját.

„HOZZÁSZÓLTAM”
Ez a gomb kényelmi funkciót lát el, melyre kattintva az Ön által kommentált receptek listájához jut. A véleményezett receptek időrendi sorrendben találhatóak – a legújabb legfelül. Innen újra meg tudja nyitni bármely kiválasztott receptet..

„ÜZENETEIM”
A kis borítékkal jelzett gomb alatt találja meg a privát üzenetküldési felületet.
A "Bejövő üzeneteim" fülön tudja elérni az Önnek küldött üzeneteket, melyekre egyúttal válaszolni is tud. Új üzenetküldést is innen kezdeményezhet - a "Címzett" mezőbe kezdje el begépelni annak a felhasználónak a nevét, akinek írni szeretne, és a rendszer az első karakterek begépelése után kilistázza a szóba jöhető személyeket.
A "Kimenő üzeneteim" fülön megtalálja az elküldött üzeneteit. Zöld boríték ikon jelzi, ha levelét a címzett elolvasta.
Ezen üzeneteket kizárólag Ön olvashatja, más az oldalról nem látja azokat. A kis borítékon megjelenő piros szám jelzi, hogy hány új üzenete van.


„CIKK AJÁNLÓ”
Közvetlenül a 8 funkciógomb alatt található felület, mely a felhasználók és az Oldal üzemeltetői által feltöltött legérdekesebb cikkeket jeleníti meg, közvetlen eléréssel.

„A HÉT RECEPTJE”
Ide az a recept kerül, mely a legtöbb értékelést kapta a megelőző héten (hétfő 0:00 és vasárnap 24:00 közt). Az értékelések a receptekhez tartozó „Értékelem a receptet” öt darab csillag tetszőleges szintű bejelölésével történnek. A hét közbeni állást a főoldalon a „Az elmúlt héten feltöltött, legtöbb értékelést kapott receptek” blokknál lehet nyomon követni. A legtöbb értékelés számításába beletartozik az adott recept megtekintéseinek száma is! A legjobb eredményt elért recept egy hétig lesz látható a kitüntető „Hét receptje” helyen.

„RECEPTAJÁNLÓ”
Ez a mező véletlenszerűen jeleníti meg az adatbázisból a legjobb receptek fotóit. A képre kattintva azonnal a fotón látható étel receptjéhez irányítja a rendszer.

___________________________________


5.2 A FŐOLDAL KÖZPONTI RÉSZÉNEK FELÉPÍTÉSE

„RECEPTKERESŐ”
A főoldal közepén található, közvetlenül a hirdetési blokk alatt. Ez esetben a keresett recept teljes címét vagy az abban szereplő kulcsszót megadva a teljes receptnév-adatbázisban történik a keresés.

„TOPLISTA”
A receptkereső alatt található, 4 részből áll:
„Legfrissebb feltöltött receptek”
- a 4 legújabb receptet mutatja (a recept címét, képét, feltöltésének dátumát és a feltöltő profilképét). 8 oldalon át lapozható. A séfek által elkészített ételek a mesterszakacs.eu „m” logójával vannak megjelölve.

„AZ ELMÚLT HÉTEN FELTÖLTÖTT, LEGTÖBB ÉRTÉKELÉST KAPOTT RECEPTEK”
- itt azok az elmúlt 7 napban feltöltött receptek jelennek meg (egy oldalon 4 recept, oda-vissza lapozhatóan 5 oldalon), amelyek a legtöbb értékelést kapták. A sorrend folyamatosan változhat. (Értékelési időszak: aktuális idő, mínusz 7 nap.) Az értékelések a receptekhez tartozó „Értékelem a receptet” öt darab csillag tetszőleges szintű bejelölésével történnek, valamint az adott recept megtekintéseinek száma szerint összevonva. A legjobb eredményt elért recept egy hétig lesz látható a kitüntető „A hét receptje” helyen a főoldal bal oldali kiemelt sávjában.

„AZ ELMÚLT HÉTEN FELTÖLTÖTT, LEGNÉZETTEBB RECEPTEK”
- ebben a blokkban azok a receptek jelennek meg (4 recept/oldal 5 oldalon keresztül, lapozhatóan oda-vissza), melyeket a legtöbbször tekintettek meg a felhasználók. Itt összesített eredmény alapján folyamatosan változhatnak a főoldalra kihelyezett receptek. Az összesítést a rendszerautomatika végzi (aktuális idő, mínusz 7 nap).

„LEGFRISSEBB CIKKEK, TIPPEK, TRÜKKÖK, PRAKTIKÁK”
- e blokkban a 4 legfrissebben feltöltött cikk, tudósítás, történet, jó tanács, blog-üzemeltetők bemutatkozása jelenik meg. Cikket regisztrált felhasználó tölthet fel, a főoldal bal oldalán található „Cikk feltöltése” menüpont alatt.

___________________________________


5.3 A FŐOLDAL JOBB OLDALI RÉSZÉNEK FELÉPÍTÉSE

- A főoldal jobb szélén, közvetlenül a menüsor alatt egy információs sor látható, mely az éppen aktuális, a weboldalon elérhető receptek számát mutatja.

„A HÉT SÉFJE”
Az itt kiemelt séftől tudnak a regisztrált felhasználóink tanácsot kérni. A „Tanácsot kérek” gombra kattintva nyithatják meg az üzenetküldő felületet. Ha kérdése van, elakadt, vagy valamelyik receptnél nem érti a szakkifejezést, esetleg a főzési idővel van gondja stb., kérdezze meg írásban a nemzetközileg is elismert séfektől, akik felváltva válaszolnak gasztronómiai kérdéseikre.
A séfek, akik válaszolnak:
- Boris László mesterszakács
- Hargitai György mesterszakács
- Hunyaddobrai Csaba mesterszakács
- Liptai Zoltán mesterszakács
- Nemeskövi Dénes mesterszakács
- Szabó László mesterszakács

A hét séfje portréképre kattintva a séf profilját nyitja meg, ahonnan a séf honlapjára, blogjára tud navigálni, vagy megtekintheti a receptjeit.

„KERESÉS”
Ebben a blokkban különféle szűrők segítségével tudja listázni az Oldal központi részén megjelenített recepteket.

„BLOG AJÁNLÓ”
Ez a felület a gasztronómiával kapcsolatos blogok népszerűsítésére, könnyű elérhetőségére szolgál. A blog oldalak külön megegyezés szerint jelennek meg a mesterszakacs.eu weboldalon. A blogok tulajdonosai, amennyiben szeretnék, hogy a napi több ezer látogatót fogadó Oldal felületéről is elérhető legyen a blogjuk, vegyék fel a kapcsolatot az Oldal üzemeltetőjével a mesterszakacs@mesterszakacs.eu e-mail címen.

______________________________________________________________________


6. HOGYAN TUDOK RÉSZLETESEN RECEPTET KERESNI?

A főoldal jobb szélén, közvetlenül A hét Séfje „Tanácsot kérek” gombja alatt található a „Keresés” blokk, mely 8-féle szűrési lehetőséget tesz elérhetővé. A keresési blokkban található szürke színű gombok a könnyebb beazonosítás végett stilizált piktogramokkal vannak ellátva.

Ezeket a keresőmódokat lehet egyenként, de kombinálva is használni, amennyiben több keresési feltételnek is szeretnénk, hogy megfeleljen a recept. (Pl.: 1. „Mi van a kamrában?”: pacal, krumpli; 2. „Hány személyre?”: 4 főre; 3. „Kategóriák”: egytálételek. „Keresés” - találat: „Mátrai vörösboros pacal”.)

„TALÁLATOK RENDEZÉSE”
Az Oldal középső részén megjelenített recepteket tudja rendezni a következő szempontok alapján:
- „ABC sorrend”
- „Legfrissebb elöl”
- „Legnézettebb elöl”

„SZERZŐ”
A szerzők szerinti szűrés esetében 3 három alternatívát kínál fel a rendszer:
- „Összes” (alapesetben, ha nem jelölünk be semmit, akkor ez történik),
- „Mesterszakács”,
- „Felhasználók”.

„MI VAN A KAMRÁBAN?”
Ez a funkció segít, ha van elképzelése az alapanyagról de nem tudja, mit főzzön belőle. Egy mezőbe egy összetevőt írjon! Egy alapanyagra keresve több receptet ad ki a kereső. Míg, ha több alapanyagot ad meg, szűkíti a kört (pl.: „Mi van a kamrában?”: marhahús, bab, paprika, répa. „Keresés” - találat: „Babgulyás gazdagon”). Ez a keresési funkció akkor is hasznos, ha tudjuk az étel összetevőit, de nem tudjuk a nevét.

„NEHÉZSÉGI FOK”
Ez a keresési funkció tágabb értelmezésű, mindenki a saját szakácstudását mérlegelve tudja használni, felkészültségének, konyhai rutinjának megfelelően.
- kék: könnyű elkészíteni az ételt.
- sárga: közepesen nehéz elkészíteni az ételt,
- piros: nehéz elkészíteni az ételt,
Ezt a keresőfunkciót érdemes kiegészíteni más keresési feltételekkel is.

„ELKÉSZÍTÉSI IDŐ”
Itt öt időintervallum van megadva:
- 5-15 perc
- 15-30 perc
- 30-60 perc
- 60-120 perc
- 120 perc felett
Ez a keresési funkció akkor hasznos, ha nincs sok ideje, vagy nem tud a konyhában több órát eltölteni. Jelölje be, mennyi időt szán a főzésre, így keresve csak azok a receptek fognak megjelenni, melyek megfelelnek az adott időkorlátnak. Ennél a keresési feltételnél is érdemes egyéb keresési funkciót is használni, különben igen nagy számú recept fog megjelenni!

„HÁNY SZEMÉLYRE?”
Választható az:
- 1 fő
- 2 fő
- 4 fő
- 6 fő
- 12 fő
Ezek irányadó számok, de ha mondjuk 9 fő jön vendégségbe, akkor bejelölheti a 6 és a 12 főt is egyaránt, majd a felkínált receptek közül ki tudja választani, mely mennyiségek felelnek meg a lehetőségeinek. Ezt a keresési feltételt is érdemes kombinálni a többi keresési feltétellel a nagy találati arány miatt.

„KALÓRIATARTALOM”
Válassza ki a kalóriamennyiségek melletti kis négyzetbe való kattintással a könnyűtől (1-250 kcal) a nehéz ételekig (1000 kcal felett), mennyi energiára van szüksége.
A mesterszakacs.eu által közzétett receptek „m” logóval vannak ellátva, ezen ételek kalóriatartalmát séfek, hivatásos szakácsok adták meg, így megbízható kalóriaadatokat tartalmaznak. A regisztrált felhasználók által feltöltött recepteknél a mesterszakacs.eu a kalóriaszámítás pontosságát nem tudja szavatolni! Ezen keresési feltételt is ajánljuk kiegészíteni más keresési feltétellel.

„KATEGÓRIÁK”
Ezen keresőben a fő alapanyagok, valamint elkészítési módok vannak felsorolva az előételektől a desszertekig. Azt a kategóriát kell bejelölni, amelybe a keresett étel leginkább tartozik. Azért leginkább, mert előfordulhat, hogy egy étel több kategóriába is tartozhat (pl: HALÁSZLÉ: halételek / levesek / bográcsos ételekbe is). Figyelem! Itt több kategóriát is meg lehet jelölni, azonban akkor a többi kategóriába tartozó ételek receptjei is megjelenítésre kerülnek! A felsorolt kategóriák irányadóak.

A keresések elindítását - akár egy, akár több keresési feltételt adott meg – a Keresés blokk végén, a kis nagyítóval jelzett „Keresés” feliratú zöld gombra kattintva kezdi meg. A keresési találatokat a „Receptek A-tól Z-ig” funkciójával lehet még tovább szűkíteni, illetve, amennyiben több oldalnyi találat van, az előre-hátra lapozás, vagy oldalszám szerinti keresés tovább könnyíti a kívánt recept megtalálását.

______________________________________________________________________


7. GYORSBILLENTYŰK ÉS AZ OLDAL HASZNÁLATÁVAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

Az Oldal alján, a vékony zöld sáv alatt állandó jelleggel megtalálhatóak a mesterszakacs.eu együttműködő partnerei – logóik, és a weboldalaikra mutató hivatkozások.
A weboldal legalsó részén találhatóak a gyorsbillentyűk, melyek megkönnyítik az Oldalon való gyors navigációt, illetve a céginformációk, „Felhasználási feltételek”, „Adatvédelem”, „Jogi nyilatkozat”, „Gyakran ismétlődő kérdések”, melyek hasznos információkat tartalmaznak, és ajánlott elolvasni őket az Oldal használatba vétele előtt.Ha bármilyen, az Oldal működésével kapcsolatosan felmerülő kérdése, észrevétele lenne, jelezze azt a mesterszakacs@mesterszakacs.eu e-mail címen.

Kellemes időtöltést, jó sütést-főzést kíván a mesterszakacs.eu csapata!