Októberi sörparti a komlósapkás troll manókkal

Októberi sörparti a komlósapkás troll manókkal

- A Trollok és Legendák az egyedüli olyan fesztivál a világon, ahol a fantázia minden formában megjelenik, grafikai novellákban, komputer játékokban, filmekben, rock és egyéb zenei stílusokban. Ezt a zseniális fesztivált a belga Cuvée des Trolls sörgyár rendezi meg immáron 11. éve (tavaly, 2015 októberében ünnepelte a 10. évfordulóját). Az eseményt a Trolls & Légendes egyesület szervezi, az Anthêsis és a Cuvée des Trolls sörgyárral karöltve a sör és a fantázia nevében. Olyan szerencsém volt, hogy az ex-csokoládémesterem révén azon 20.000 kiváltságos résztvevő között lehettem, akik bebocsátást nyertek a trollok sör univerzumába, ahol 9000 m²-es fedett és 3000 m²-es szabadtéren áldozhattunk a sör istenének. A mágikus hétvégén aztán kellőképpen elidőzhettem a komlósapkás trollok varázslatos világában, ahol mellesleg megkóstoltam a híres Cuvée des Trolls söröket is.

- A Cuvée des Trolls sört a belga Dubuisson sörgyár, Pipaixban kezdte gyártani 2000-ben. A sör sikeréhez a gyár logója, a képen látható, jópofa, hegyesorrú kis manó is hozzájárult, mutatós, zöld komlósapkában. A gyár első sörfajtája, amit piacra dobtak a Cuvée des Trolls lager sör volt, egy szűrt vagy szüretlen, friss, illatos, testes és jól kiegyensúlyozott ízvilágú, 7 % -os alkohol tartalmú sört. A termék nevében a cuvée azt jelenti, hogy édes mustból készül, valamint komló, élesztő, maláta, cukor, víz és szárított narancshéj hozzáadásával. A sört persze fermentálják, ami annyit tesz, hogy 23 °C fokon temperálják 1 héten keresztül. Aztán a brasse-temps-i mikró sörüzembe viszik, ahol szűrés nélkül lefejtik, plusz hagynak benne némi élesztőt. A Cuvée des Trolls-ból így lesz egy világos sör, természetes "felhőréteggel" a tetején. Amikor megkóstoljuk gazdag, komplex, de friss aromát érzünk a szájunkban, ami a fehér és sárga gyümölcsöknek köszönhető (citrus) és mint Amédée Leroy úr elárulta, a méznek, amit belecsempésznek, mint Goshé atya a dupla elixírjébe. A Cuvée Des Troll sör a szakértők szerint a legélvezetesebb, amikor 3 °C-ra van lehűtve. Palackban, üvegben vagy kis csapos hordókban kapható.

- A Dubuisson sörgyár egyébként 1769 óta létezik, ezáltal a legöregebb és legautentikusabb sör Valloniában. A gyárat Joseph Leroy alapította egy házi sörfőzdéből, Pipaixban. 1931-ben aztán a kései leszármazottak, az Alfréd és Amédée Leroy testvérpár úgy döntöttek, hogy modernizálják az őseik üzemét. És így is tettek. Először Louvain-la-Neuve-ben nyitották meg a Dubuisson sörgyárukat. A kibocsájtott termékeiknek, a Cuvée des Trolls Golden Ale-nek és a Bush&Scaldusnak azonnal rengeteg híve lett az egyetemi városban. Pár év múlva a Dubuisson sörgyár aztán elkezdte forgalmazni a söreit az egész országban, végül külföldön is. A sörgyár 2003-ban megnyitott még egy mikró sörfeldolgozó üzemet Brasse-Temps-ben és Monsban. 2005-ben a Dubuisson már 5000 hektolitert gyártott évente. A sörgyár mai tulajdonosai rettenetesen büszkék arra, hogy a sörgyáruk az alapítás óta 100%-osan független maradt, másrészt meg, hogy a söreik nem tartalmaznak semmiféle kémiai adalékanyagot, csak természetes alapanyagokat. A Bush Blond alkoholtartalma 10.5%, ez a magasabb alkohol tartalmú sörfajtájuk, amiben a komló és a fűszerek aránya tökéletes egyensúlyban van, azonkívül a sör nagy előnye, az alacsony savtartalma. A sör további érdemei, hogy tovább fényezzem, hogy csak enyhén kesernyés, azonkívül könnyen emészthető.

- A Cuvéé des Trolls-on kívül a Dubuisson sörgyár másik két terméke a Bush Blonde Triple és a Bush Blonde (75 cl kiszerelésben kaphatóak). A Bush Blonde titka az újra fermentálásban rejlik, ami erősíti a sör aromáját, kiemeli annak gazdag és illatos ízvilágát. A belga gasztronómok nagy örömére ráadásul mindkét sörfajta kiválóan alkalmas főzéshez (mert csak nagyon enyhén keserűek), gyümölcsök karamellizálásához, vagy bouillont készíthetünk belőle hús és halételekhez.

Sörhöz passzoló ételek listája

- A Bush Blondd-al

Előételek:
- tojással készült fogások, mint a Quiche Lorraine vagy az omlett, zöldségek szósszal (flamand stílusú spárga citromos besamellel, articsóka mousseline mártással, etc.), kagyló, tenger gyümölcsei (Szent Jakab kagyló, homár, sole, turbot, hideg-meleg salátákhoz, fehér húsokkal (Caesar saláta)
Halak, tenger gyümölcsei:
- rák, homár, rock lobster, fehér szószokkal
Hús, csirke:
- a ghenti waterzooihoz, tárkonyos csirkéhez, mediterrán fűszerekkel készült fogásokhoz, mint a zsályás saltimbocca, párolt fehér húsokhoz (blanquettes, fricassees), grill és BBQ kolbászokhoz, endívia gratinoise-hoz, stoemp: olasz ételekhez, mint a pizza, pasta pestóval
Desszertek, sajtok:
- krémszerű sajtokhoz (Camembert, Brie), főzött kemény sajtokhoz (Comté, Haloumi etc.), Savoyard fondue, fehér bormártásban

- A Bush Triple-vel

Előételek:
- sörleves, paraszti ételekhez (garbure-francia káposztás-füstölt sonkás leves), csirkéhez, vadételekhez, libapástétomhoz, belsőségekből készült előételekhez (vesepecsenye szalonnás saláták etc.), a német Flammkuchenhez, pizzaszerű étel
Hal, tenger gyümölcsei:
- olajos halak sűrű szószban, ezek igazán jól aromásíthatóak a Bush sörrel (ördöghal) angolna (Bush sörrel)
Hús, csirke:
- párolt marhahúsok (carbonnades, cutlet, etc.), Roast beef, bárány, kacsa, libamájkrém, etc., vadakhoz, mint a nyúl, őz, fácán etc.), Offal szószban (marha vagy borjúmáj, vese, borjúnyelv, ökörnyelv)
Desszertek:
- fekete csokival (fondant csokis, csoki puding, praliné, ganash-tejszínes krémmel), pralinék vagy karamellkrém, kávé sorbet,
Karakteres sajtok:
- kék sajtok, mint a Gorgonzola, Fourme d'Ambert, Roquefort, érett sajtok (Hervé, Maroilles, Boulette d'Avesnes), Brebis d'Acremont sajtok.
 

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned *