Variációk eperre

Variációk eperre
Szerző: spajzgirl

Eper, juharszirupos öntettel és szójás tejszínhabbal
Mindig szerettem a juharszirupot, de hogy ilyen tökéletes "kombót" alkot az eperrel, arra csak kb. 2 éve jöttem rá. És ha még azzal a tudattal fogyasztjuk, hogy a juharszirup mennyivel egészségesebb, mint a cukor, akkor nemcsak ízfokozóként élvezzük, de a lelkiismeretünket is megnyugtatjuk vele. A tudomány mai állása szerint ugyanis a juharszirup a mézhez hasonlóan számos fontos élettani hatással bíró anyagot tartalmaz. A kanadai juharszirupban több mint 20 olyan összetevő van, amit kapcsolatba hoznak az emberi egészséggel. A lényege, hogy a juharszirup fogyasztása nem csupán azért javasolt, mert kalóriaértéke a hagyományos fehér cukorénál jóval alacsonyabb, tehát a szervezetet kevésbé terheli meg, hanem mert jótékony összetevői révén az immunrendszerünket is védi.
Nos, ezek ismeretében bátran öntsük nyakon a szépen kicsumázott, kettévágott epreket. Én ezúttal szójás tejszínt vertem fel hozzá, amit szintén egy kis juharsziruppal édesítettem és bazsalikom levelekkel díszítve fogyasztottam el.

A másik kedvenc eper kombóm az
Eper balzsamecettel és friss mentával

Hozzávalók:
40 dkg érett eper
2 ek cukor
2 ek balzsamecet

Elkészítése:
Csumázzuk le az epreket és vágjuk ketté, majd helyezzük el egy salátástálban. Öntsük rá az előzetesen cukorral vegyített balzsamecetet. Hagyjuk állni legalább 1 óra hosszat szobahőmérsékleten, hogy az eper levet eresszen és csak azután tegyük a hűtőbe. Vigyázat, mert az eper a balzsamecettel való "tartósítás" ellenére is hamar elkezd penészedni, így még aznap el kell fogyasztani.

Kiváló édesség az Epres palacsinta is, amiből még az ókori Rómában szépségmaszkot készítettek, a reneszánsz idején viszont már tejszínnel tálalták fel a hölgyek, borral az urak számára.

Hozzávalók:
10 nagy szem eper
3 tojás
15 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
2 dl tej
1 csipet cukor (vagy juhar szirup
2-3 evőkanál olaj
juharszirup ízlés szerint

Elkészítése:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, apróbb darabokra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.  
A tojássárgájából, a lisztből, a sütőporból meg a tejből kevés cukorral és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát keverünk. A habot a masszába forgatjuk, ezzel lazítjuk a tésztát.
Az epreket óvatosan a tésztához keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőt, kiolajozzuk, és egymás után kis palacsintákat sütünk a masszából.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, kettéhajtjuk, és jó alaposan meglocsoljuk a juharsziruppal.

A "francia arisztokrata" eper, konyakban flambírozva

Hozzávalók:
40 dkg eper
1 fél citrom leve
3 evőkanál konyak, brandy
1 csokor friss menta

Elkészítése:
Tisztítsuk meg az epreket, vágjuk négyfelé. Szórjuk be az apróra vágott mentával, nyomjuk rá a citromlevet. Egy kevés vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, ízesítsük porcukorral, majd dobjuk rá az epret, öntsük rá a konyakot és gyújtsuk meg, magyarul flambírozzuk (vigyázzunk, ne hajoljunk fölé, mert a láng felcsap).
Kanalazzuk kis tálkákba az epret, majd szórjuk meg egy kis borssal. Vanília fagyival kínáljuk.

Nyári gyümölcs saláta természetesen eperrel

Hozzávalók:
1 grapefruit
2 dl almalé
5 dkg porcukor
¼ kiskanál gyömbér
1 kg görögdinnye
3-4 db nektárin
fél kg szilva
40 dkg eper

Elkészítése:
Vágjuk ketté a grapefruitot és nyomjuk ki a levét egy mély tálba, majd adjuk hozzá az almalevet. Ezután ízesítsük a cukorral és a gyömbérporral, jól keverjük össze. Ezután vágjuk ki a dinnyét és kockázzuk fel. Magozzuk ki a nektárint és a szilvát és vágjuk cikkekre. Csumázzuk le az epreket, a nagyobb szemeket vágjuk félbe. Tegyük a gyümölcsöket egy nagy salátástálba majd egy műanyag lapáttal, vagy spatulával óvatosan forgassuk össze majd öntsük rá a grapefruitos levet. Mentalevelekkel díszítve jól lehűtve tálaljuk.

Tejszínhabbal töltött eper

Hozzávalók:
18 db nagy eperszem
3 dl tejszín
3 ek citromos aludttej, vagy citromos krémtúró

Elkészítése:
Az eprek csumás részét levágjuk, úgy, hogy a szem a vágott végén megálljon. Éles késsel mélyen kereszt alakban bevágjuk a gyümölcsöket. Óvatosan szétnyitjuk, mintegy virágot. Kis tálban kemény habbá verjük a tejszínt. Óvatosan hozzákeverjük a citromos joghurtot vagy a citromos túrókrémet. Ezt a keveréket nyomózsákba tesszük és rózsákat formálunk az eperszemekbe. Lefedve tároljuk a hűtőszekrényben tálalásig.
Fügét is készíthetünk ugyanígy, mézes tejszínes kecskesajttal, vagy friss sárgabarackot mandulaízesítésű tejszínnel.

Végezetül következzék a világ legkönnyebb és legmutatósabb desszertje a

Csokiba mártott eper

Hozzávalók: 
50 dkg eper
fondant csokoládé
durván feltördelt pisztácia és
földimogyoró

Elkészítése:
Az epret a száránál fogva a gőz fölött megolvasztott fehér, tej vagy fekete csokiba félig belemártjuk, majd meghempergetjük a durván feldarabolt sótlan pisztácia magban, és/vagy amerikai mogyoró magban. Addig amíg megszilárdulnak rajta a magok egy sütőrácsra helyezzük. Lésd képek!

2 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #169 2013. 07. 03. 08:17 Válasz

    Az idén kicsit eltolódott a szezonja...a friss nem üvegházas epernek

  2. karperec
    karperec #166 2013. 07. 02. 19:16 Válasz

    Kellemes epres finomság!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.