A világ legősibb és legfinomabb piskótája: a castella

A világ legősibb és legfinomabb piskótája: a castella
Szerző: spajzgirl

Annak ellenére, hogy a Kasutera, -portugál nyelven Castella- piskóta tészta Európából származik, mégis a legősibb japán édességnek számít, mert ez az édesebb, puha és nem száraz, hanem ragacsosabb (jó értelemben) piskóta tészta egészen más ízű, állagú, mint a normál, Európában ismert piskóták, ugyanis a japán ízlésnek megfelelően úgy lett dizájnolva, hogy semmilyen krém vagy lekvár, öntet nem kerül rá. A kasuterát Japánban pusztán magában fogyasztják, és zöld teát isznak hozzá.

Sütemény a középkorból
- A Castella eredetéről annyit tudunk, hogy Nagaszakiban bukkant fel először a 16. században, a teaházakban. Ez volt ugyanis az egyedüli kikötő Japánban, ahol megengedték az idegen hajósoknak, hogy kikössenek és áruikat átpakolhassák. A süteményt a portugál misszionáriusok terjesztették el. Maga a sütemény eredeti neve Pão de Castela, azaz castilei kenyér (Castile egy város Portugáliában) volt, így vált ismertté Európában. Egy biztos, hogy a hosszú évszázadok során aztán a kasuterát a japán pékek, a japán ízléshez igazították, így ma mézzel, cukorral és kukorica sziruppal készítik. A nagy mennyiségű cukor és szirup eredménye a sütemény tetejét beborító, gyönyörű aranybarna kéreg, ez egyben a Kasutera sütemény ismertető jele is, sok ember éppen emiatt a kéreg miatt kedveli (japán sógornőm is ezt eszi meg-le először a sütiről). A sütemény textúrája a liszthez kevert méz miatt lesz különleges és ami még a sütemény nagy előnye, hogy semmiféle zsiradékot nem tartalmaz. A sárga és barna szín a benne lévő tojásnak és a barna cukornak köszönhető, mivel semmiféle mesterséges ételszínezéket nem tartalmaz.
- A sütemény eredete tehát 100 %-osan portugál, a japánok mégis saját, legősibb süteményüknek tartják. Az országban mindenhol lehet kapni, de igazi hazája mégis Nagaszaki, ahol a híres Castella gyártó üzemekben, a Bunemidoban és a Fukusayában tonnaszámra gyártják a castellát. Az ízesítése (macsa teaporral), nagysága, (bébi macik) formája és az ára, városonként, boltonként különbözik, a drágától az olcsóig. A téglalap formájú Castella népszerű születésnapi ajándék. A kis kerekded verziója, az úgynevezett ” Suzu Castella ” viszont a japán fesztiválok kedvence.


A castella receptje
A leghíresebb japán cukrásziskolák ezzel a japán desszerttel kezdik az oktatást, japán sógornőm bíztatására tegnap én is kipróbáltam az ő castella receptjét, ami dédnagyanyjától maradt rá, és ma reggel amikor ezt reggeliztem, (mascarpone krémmel) tényleg szenzációsnak találtam. Még mielőtt belekezdtem volna a sütésébe, Shizuka azt a jó tanácsot adta, hogy a süteményt jobb, ha a sütés utáni napon vagy pár nap múlva fogyasztjuk, mert az íze annál finomabb lesz, minél tovább áll.

Hozzávalók:
6-7 db nagy tojás, 22 dkg cukor, 8 dkg folyékony méz, 20 dkg liszt, 2 evőkanál meleg víz

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Szitáljuk át kétszer a lisztet, majd adjuk hozzá a melegvízzel higított mézet. Törjük fel a tojásokat, verjük fel a fehérjét kemény habbá egy csipet só hozzáadásával, a sárgájához pedig adjuk hozzá a cukrot. Keverjünk mindent jól össze, majd adjuk hozzá a liszthez a cukros tojássárgáját és a kemény habbá vert fehérjét. Öntsük ezt a nyers tésztaalapot egy zsírpapírral kibélelt tortaformába (30,5×13,5cm) és toljuk be a sütőbe. Süssük 160 fokon 50 percig. A sütőben hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő:
15 + 50 perc,
egyszerű,
6 személyre,
273 kcal

6 hozzászólás

  1. t.variam
    t.variam #280 2015. 10. 02. 18:41 Válasz

    Elkészült, tényleg egy jó tészta, legközelebb csokis-nutellás krémmel fogom csinálni.

  2. spajzgirl
    spajzgirl #279 2015. 09. 29. 20:26 Válasz

    De jó lehetett! Még Portugáliában nem jártam, csak hallottam róla. Jó sok helyen jártatok! Igen hallottam, hogy az ételeik könnyen felejthetőek...Volt egy portói meg egy lisszaboni tanítványom, ők egy záró partira készítettek egy kb a mi hortobágyi húsos palacsintánkhoz hasonló dolgot (rántva) csak rákhús volt benne..az oké volt, de nem egy kulináris highlight..
    Szívesen meghallgatnám az élménybeszámolódat!
    szép napot Neked és szia megint itt a cyber worldben...
    cheers...

  3. t.variam
    t.variam #278 2015. 09. 29. 19:32 Válasz

    Sajnos, még nem sütöttem meg, mert mindig túl sok tervem van, de mindenképp megcsinálom.
    Lisszabon környékén voltunk főleg - Estoril, Sintra, Copa da roca (Európa legnyugatibb pontja),- de elmentünk Fatimába, és ott a környékre. Láttunk egy lélegzetelállító középkori katedrálist arra felé, csak elfelejtettem a hely nevét. A gasztronómia nem túl vonzó, a környezet annál inkább.

  4. spajzgirl
    spajzgirl #277 2015. 09. 15. 21:37 Válasz

    Merre jártatok?

  5. spajzgirl
    spajzgirl #276 2015. 09. 15. 21:36 Válasz

    Kipróbáltad már?

  6. t.variam
    t.variam #275 2015. 08. 27. 18:32 Válasz

    Ez nagyon érdekes, mert nyáron épp Portugáliában jártunk, és többféle süteményt kipróbáltam, csak piskóta alapút nem.
    Most viszont ezt meg fogom sütni.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.