Régi fortélyok, újabb praktikák

Régi fortélyok, újabb praktikák
Szerző: admin

Az apró találékonyságok, okos ötletek, bevált módszerek sosem „jönnek rosszul” a főzés, a vendégvárás, az ünneplés és a mindennapjaink során. Ehhez nyújtunk át egy csokorra valót, fogadják meg, s használják olyan élvezettel, amilyennel mi összegyűjtöttük.

Az alma, vagy körte téli tárolása számos meglepetéssel szolgálhat. Az éretlen, zöld alma, körte gyorsan beérik, ha átlátszó, több helyen kilyukasztott műanyag zsákban tároljuk. Ilyenkor a lyukak lehetővé teszik a levegő szabad áramlását, ugyanakkor a műanyag zsák magába zárja a keletkező etiléngázokat, felgyorsítva a gyümölcs érését. A sütőben megsütött alma igazán egyszerű desszert, megtartja dundi, feszes formáját, ha egy kis kés hegyével körös-körül bemetsszük a héját. A sütéskor keletkező hő nem feszíti szét a gyümölcsöt, még inkább megtartja minden jó tulajdonságát, ha gyengéden megkenjük egy kevés étolajjal a bőrét.

Az agyagedényeket – különösen a fedelét - használat előtt legalább 40 perccel érdemes beáztatni.  Az ételt, amit az agyagedényben szeretnénk megsütni, mindig hideg sütőben kezdjünk hozzá, (nincs előmelegített sütő), és a felforrósodott edénybe sose öntsünk hideg vizet, mert megrepedhet. Tisztításkor a sok használattól az edény már elszíneződött öntsünk bele enyhén ecetes vizet, és főzzük kb. 1 órán át a sütőben. Visszanyeri eredeti színét.

Alaplét  - angolul: fond-ot -  általában olyan hozzávalókból főzünk (inak, csontok, bőrkék), amelyeket más formában nem tudunk felhasználni, ám leveseinket, mártásainkat, egyéb ételeinket ezzel az „alaplével „ felengedve sokkal ízesebbé, tartalmasabbá tehetünk. Általában aszerint csoportosítjuk, használjuk fel, hogy miből készítettük el, így  szárnyasalaplé, halalaplé, vadalaplé, stb.). Leggyakrabban halalaplét főzünk, ami megtisztított halcsontokat, összevágott fejet hagymával, fűszerezve egész borssal, babérlevéllel, sóval, citrommal ízesített forralt levet jelent. Olykor még fehérbor kerülhet bele. Nagy előnye, hogy a húsok előkészítésekor a leeső részek az alaplében felhasználhatók, mi több mélyhűthetők, kisebb nagyobb edényekben vagy dobozokban. Csak nehogy elfelejtkezzünk a pontos  feliratokról: miből főztük, mikor hűtöttük le, ha ezek elmaradnak, a későbbi felhasználáskor  pórul járhatunk!!

Az ananászhoz sokáig csak remek fotókon volt közünk. Ma sem tartozik az olcsó, mindennapi kedvenc gyümölcseink közé. Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a minőségére, akkor érett, ha a bóbitájából lazán, könnyen kihúzhatjuk bármelyik levelét.  Túlérett, élvezhetetlen, ha barnás a színe, könnyen benyomható, a legjobb, ha meg sem vásároljuk!

Ünnepi alkalomra
Közeleg a húsvét, pünkösd, május elseje, a név-, és születésnapokról nem is beszélve. Az asztal, különösen a megterített asztal nem csekély esztétikai érzéket és ötletet igényel a háziasszonytól. Érdemes végig gondolni a menüsort, s ahhoz igazítani az étkezéshez valókat, nehogy a finom fogások között keresgélni, ugrálnunk kelljen. Elsősorban az abrosz és a szalvéták lehetőleg legyenek összhangban a tányérok színével. Egy személyre kb. 60 centiméternyi szélességű helyre van szükség, alul foglaljon helyet a lapos-, rajta a mélytányér. Mellette, balra a villa, jobbra a kés és az evő-, vagy leveses kanál. A két tányér elő kerüljön a desszert-evőeszközöket. Amennyiben több fogásos a menüsor, az evőeszközöket a felhasználás sorrendjében helyezzük el, távolodva a tányéroktól, így mindig a szükséges lesz kéznél. A szalvéta helye a baloldalt van, de elegáns helye van a vizespohárban harmonika vagy díszzsebkendő formájúra összehajtogatva. Textilszalvéta mellé fektethetünk papírszalvétát, amennyiben gyümölcs is tartozik az ételsorban. (A gyümölcsfolt nehezen eltávolítható foltot hagy.) Ügyes megoldás, ha több apró só- és fűszertartót helyezünk el az asztalon, így nem zavarjuk egymást étkezés közben. Jól illik, szép egy-egy szerényebb a szezonnal megfelelő virágcsokor, gyertya az asztalra, de ne legyen kirívó, vagy ne takarjon el senkit. Mindkettő hozzájárul, s megadja az étkezés hangulatát, ünnepi alkalmát.

Baromfi sütésekor csomagoljuk be a a csirke szárny- és combvégződéseit háztartási fóliába, így sütés közben nem szenesednek meg. Ráadásul egészen különleges ízt kap a sült csirke, ha a belsejébe karikákra vágott fél citromot, narancsot vagy hámozott almát, körtét, netán néhány szem szőlőt, dugunk, vagy egy-két levél bazsalikomot. Még ropogósabb lesz a csirke bőre, ha sütés előtt először vajjal, vagy étolajjal vékonyan bekenjük, és meghintjük egy kevés liszttel. Bánjunk óvatosan a vízzel a sütésre szánt hús esetében, nem tesz jót, ha beáztatjuk sütés előtt, vagy alaposan megmossuk, ha elkerülhetetlen, akkor lemosás után mindenképen alaposan töröljük át papírtörlővel. A rántott csirke egyik „titka”, hogy csak közvetlen panírozás előtt sózzuk be, mivel így ízletesebb lesz a húsa.

A bejgli valóban olyan, mint a ’60-as évekbeli kabaréban: „ … elmúla a karácsony ünnepe, de nem múla el a bejgli…” Jó magyar szokás szerint nincsen olyan karácsony, húsvét, újév, hogy ne illatozna a család asztalán az éppen frissen sütött ünnepi hagyományos sütemény, a bejgli. Jó tudni, hogy megúszhatjuk a hasadt bejgli szomorú látványát – többek között -, ha mindig kihűlt töltelékanyaggal kenjük meg. A töltelék legyen mindig kemény, ám jól kenhető, mivel minden más, eltérő esetben sütés közben felreped a tészta külseje, a hőtől megduzzadó belevalótól.  Lazítja a diós tölteléket, ha a darált diót lazán összeforgatjuk azonos mennyiségű búzacsírával. Még jobb, ha a megtöltött tekercsek tetejét kétszer kenjük be tojássárgájával, ettől szép márványosra sül a sütemény. Nemcsak a bejglire, hanem más süteményeke is igaz: előbb kenjük meg tojással, s csak aztán szurkáljuk meg villával a felszínét, így a sütés közben keletkező „feszítő” gőzök eltávozhatnak.  Békésen várjuk meg, amíg a bejgli kihűl, nemcsak a vendéglátás lesz meghittebb, hanem szép formás szeleteket vághatunk mindenkinek egyformán, mutatósan, mi több érdemes annyit felvágni, amennyit előreláthatólag elfogyasztunk, nehogy ideje korán kiszáradjon, a hosszas bíbelődéssel létrehozott csemege.


                                                                                                                                                       Járay Mari

0 hozzászólás

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.