Nyári gyümölcsökkel készült nyalánkságok

Nyári gyümölcsökkel készült nyalánkságok
Szerző: spajzgirl

Rote Grütze a neve egy piros bogyós gyümölcsökből készült édességnek, mely főként Dániában és Németországban népszerű. Fogyasztása nyáron, amikor sorban érnek a bogyós, magos gyümölcsök rekordot dönt. A német receptkönyvek szerint régen búzadarával készítették, (erre utal a grütze szó, ami angolul groat vagy grit és grízt jelent) másutt tápiókával vagy kukoricadarával. Németország egyes részein még mindig így főzik, Dániában viszont burgonya keményítővel sűrítik be, így érik el a pudinghoz hasonló állagot. Az édesség legmeghatározóbb elemei a nyáron érő ribizli, áfonya, málna, eper, földi szeder, meggy és cseresznye. A rote grützéhez elég csak fekete ribizlit és cseresznyét használni, azzal is elérhetjük a kellő hatást, mert a cukor csak az ízfokozó szerepét játssza. A keményítő (tápióka, puliszka) mennyiség hozzáadásával szabályozhatjuk tetszés szerint a gyümölcs szósz sűrűségét; a klasszikus recept szerint kilónként, vagy literenként 20 - 60 gramm cukrot kell hozzáadni; a tápiókát vagy búzadarát pedig használat előtt be kell áztatni.

A piros bogyós gyümölcszselé elkészítése olyan pofon egyszerű, mint a pudingé: a gyümölcsöket a cukorral ízesítve 4 percig főzzük. A masszává összeállt gyümölcs pépet levesszük a tűzről. A keményítőt kevés gyümölcslében vagy vízben feloldjuk és simára keverjük majd hozzádjuk a gyümölcsökhöz. A második fázisban a gyümölcspudingunkat még 2 percig együtt főzzük, hogy a keményítőtől besűrűsödjön. A Rote Grützét Dániában és Németországban hidegen vagy melegen, vaníliával és cukorral ízesített tejjel vagy tejszínnel, madártejjel, vanília szósszal vagy fagylalttal fogyasztják. A legzseniálisabb desszert, aminél a gyümölcsök savanyú ízét a tejjel készült krémmel ellensúlyozzák.

Németországban, aszerint, hogy milyen gyümölcsökből készítik, létezik Zöld Grütze, Sárga Grütze és Kék Grütze. A zöld grützéhez egres és kiwi szükséges, a sárgához barack, sárga egres, ananász, banán és sárga kiwi, a kékhez áfonya, szeder, szilva, fekete ribizli, és szőlő! Játsszunk hát a színekkel és ízekkel, íme a piros variáns receptje:

Piros gyümölcs “puding” vanilia szósszal, vagy fagyival

Hozzávalók:
500 gramm érett piros bogyós gyümölcsök, mint a cseresznye, eper, málna, meggy, ribizli
250 ml cseresznye, eper, fekete ribizli vagy szőlő nektár
4 evőkanál friss citromlé
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
menta
1 kávéskanál fahéj
2 evőkanál keményítő

A vaníliaszószhoz:
250 ml szója vagy kókusztej, mandulatej etc.
1 vanilia rúd
1 zacskó vaníliás cukor
1 evőkanál cukor
1 evőkanál keményítő

Mossuk meg a gyümölcsöket és tisztítsuk meg, az epernek vágjuk le a szárát, a cseresznyét magozzuk, ki, a ribizli szárakról tépjük le a bogyókat.

Tegyük a gyümölcsök felét egy lábosba, öntsük rá a 200 ml cseresznye nektárt! Ízesítsük vaníliás cukorral, adjuk hozzá a citromlevet a mentát és a fahéjat, majd főzzük lassú tűzön 4 percig.

Pürésítsük a gyümölcskeveréket egy botturmixszal, vigyázzunk, nehogy ránk fröcsköljön, mert nagyon forró! Ezután paszírozzuk át egy szitán, hogy ne kerüljön bele a szószba a málnamag, ribizli szár. Mérjünk ki 50 ml cseresznyelevet és keverjük el benne csomómentesre a keményítőt. Adjuk hozzá a nektárt a gyümölcs masszához a maradék gyümölccsel együtt. Tegyük vissza a gyümölcsöket főni a rezsóra még 4 percig. Amikor kész öntsük egy üvegtálba és tegyük a hűtőbe 30 percre.

A 2. fázisban készítsük el a vaníliaszószt: Öntsük a 200 ml szója, kókusz, mandula vagy egyéb tejet egy lábosba. Kaparjuk ki a vanília rúdból a húst és adjuk hozzá a tejhez. Ízesítsük a vaníliás cukorral meg a 3 ek cukorral ezután főzzük cirka 5 percig lassú tüzön. Amikor letelt az öt perc, keverjük el az 1 evőkanál keményítőt 50 ml hideg tejben és adjuk hozzá a vaníliás tejhez. Még 4 percig főzzük.

Vegyük ki a hűtőből a gyümölcsszószt, öntsük egy mély tányérba és kanalazzunk rá hideg, vagy meleg vaníliaszószt. Friss gyümölcsökkel dekorálva adjuk asztalra.

Vaníliafagylalttal,vagy sűrűre főzött madártejjel is isteni finom!

1 hozzászólás

  1. t.variam
    t.variam #255 2014. 07. 19. 21:22 Válasz

    Nagyon tetszik, kár, hogy késő néztem meg, de azért még biztosan el tudok csípni vmi pirosat, ha máshonnan nem, a mélyhűtőből..

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.